Innovatie

Knauf over isolatiecrisis: 'Er zijn andere oplossingen'

3 november 2020

Vandaag kampt de bouwsector wereldwijd met een tekort aan het primaire materiaal MDI. Dit is de belangrijkste component voor de vervaardiging van isolatieplaten van hard schuim, zoals polyurethaan. Knauf wijst op de mogelijke oplossingen van minerale wol en bevestigt dat de crisis geen betrekking heeft op producten uit minerale wol zoals glaswol en rotswol. In het Belgische Visé heeft Knauf Insulation zelfs de grootste Europese productievestiging van glaswol. Dat maakt dat de producten van Knauf Insulation in ons land op de normale levertermijnen beschikbaar zijn.

Beschikbare voorraad

Er zijn andere oplossingen dan materialen met polyurethaan. Zo is de huidige voorraad glaswol geschikt voor een breed scala aan toepassingen in de woningbouw en utiliteitsbouw voor renovatie of nieuwbouw en beschikbaar aan de huidige prijs. De glaswol voldoet aan alle akoestische en thermische vereisten en biedt een uitstekende brandwerendheid. Er bestaat dus wel degelijk een alternatief voor het heersende tekort en de vertragingen.

 

Volwaardige alternatieven

Producten in hardschuim worden in eerste instantie toegepast in spouwmuren en in daken. Met onze nieuwe glaswol TP 432KD (λ = 0,031 W/m.K), verkrijgbaar in diktes van 120 tot 180 mm, kan je probleemloos een hoge isolatiewaarde bereiken voor spouwmuren. Dit maakt van de buitenmuur een thermisch performant schild met een Rd waarde tot 5,80 m² K/W waardoor je de Umax isolatie eis van 0.24W/m2K kan bereiken voor BEN woningen. Een variante op deze oplossing is eveneens denkbaar met rotswol. Door Rock4All (λ = 0,035 W/m.K) tot 160 mm in de spouwmuur te verwerken doe je beroep op een universeel product dat evengoed presteert in scheidingswanden, voorzetwanden, plafonds en daken.  

 

ECOSE® Technology

De sanitaire crisis die op dit ogenblik woedt, zet ook de bouwsector aan het denken. Moeten de productie- en bouwprocessen niet minder milieubelastend worden? Knauf Insulation met zijn duurzaam bindmiddel ECOSE Technology  is reeds 10 jaar geleden deze weg ingeslaan. Vooral de bruinkleurige glaswol op basis van 80 % gerecycleerd glas, geniet van dit revolutionair bindmiddel zonder toegevoegde chemische stoffen zoals formaldehyde, fenol, kleurstoffen en acrylaten. Een productsamenstelling die geen afbreuk doet aan de isolerende eigenschappen van het product, maar vooral bijdraagt tot een goede binnenluchtkwaliteit. Het certificaat Eurofins Indoor Air Comfort Gold (de meest geavanceerde Europese norm in dit domein) is daarvan het beste bewijs. Met Rock4all heeft Knauf insulation nu ook de eerste rotswol op de markt gebracht met dit revolutionaire bindmiddel ECOSE Technology.

 

Plant a tree

Naar aanleiding van het 10 jaar bestaan van ECOSE Technology verbindt Knauf zich met Bos+ om België te herbebossen. Het objectief is 10 miljoen bomen te planten. op het Belgisch grondgebied Bos+ is een Vlaamse organisatie die instaat voor de bescherming van de bossen, aanstuurt op een beter bosbeheer en ernaar streeft voor meer bossen in Vlaanderen en op de planeet in het algemeen.