Nieuws

Vlaamse Regering beslist verdubbeling premies voor HR-beglazing en buitenmuurisolatie vanaf 2021

4 november 2020

Naast de renteloze renovatielening tot 60.000 euro en de nieuwe labelpremie die vanaf 2021 ingaat voor mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven, keurde de Vlaamse Regering op 30 oktober 2020 ook een verdubbeling van de premies voor hoogrendementsbeglazing en buitenmuurisolatie aan de buitenzijde goed voor alle BENOveerders met eindfacturen vanaf 2021.

Volgens de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie moeten bestaande woningenin Vlaanderen tegen 2050 een vergelijkbaar energieprestatieniveau halen als nieuwbouwwoningen met een vergunningsaanvraag in 2015. Dit betekent dat tegen 2050 het gemiddelde EPC-kengetal van het volledige woningenpark overeen moet komen met het energielabel A, hetgeen gelijkgesteld is met een EPC-kengetal van 100.

 

Nog veel werk aan de winkel, als je weet dat op dit moment slechts 3,5% van de bestaande 3 miljoen woningen  (huizen en appartementen) aan het streefdoel van energielabel A voldoet. Al de rest zal dus hetzij gesloopt en heropgebouwd moeten worden, hetzij  geBENOVeerd - waarbij BENOveren staat voor 'beter renoveren' en de korte roepnaam is voor 'energiezuinig renoveren conform de normen van het Renovatiepact 2050.'

 

Verdubbeling premies HR-glas en buitenmuurisolatie langs de buitenkant 

De basispremie voor isolerende beglazing verdubbelt van 8 naar 16 euro per m². “Door het verdubbelen van de beglazingspremie, ondersteunt de Vlaamse overheid de doelstelling geformuleerd in de Vlaamse Wooncode dat alle woningen en appartementen tegen 2023 overal minstens dubbel glas moeten hebben.”, zo luidt het in het perscommuniqué van minister Zuhal Demir.

 

De basispremie voor muurisolatie langs de buitenkant verdubbelt van 15 naar 30 euro per m². Die voor isolatie van buitenmuren in de spouw of voor de isolatie van buitenmuren aan de binnenkant blijft ongewijzigd. De uitleg voor deze maatregel: “Buitenmuurisolatie  is duurder dan spouwmuurisolatie en isolatie aangebracht langs de binnenzijde van buitenmuren, maar is wel de meest aanbevolen manier om je muren voldoende te isoleren.”

 

Overzicht premies individuele renovatiemaatregelen 2021

Concreet zijn de basispremies voor individuele BENOvatiemaatregelen met eindfactuur vanaf 2021:

  • Dak- of zoldervloerisolatie: 4 euro/m²
  • Spouwmuurisolatie: 5 euro/m²
  • Buitenmuurisolatie – buitenzijde: 30 euro/m² (15 euro per m² in 2020)
  • Buitenmuurisolatie – binnenzijde: 15 euro/m²
  • Vloer- of kelderplafondisolatie: 6 euro/m²
  • Hoogrendementsbeglazing: 16 euro/m² (8 euro per m² in 2020)
  • Warmtepomp, afhankelijk van type: 300-4000 euro, max. 40% investeringskosten
  • Zonneboiler: 550 euro/m², max. 2750 en 40% investeringskosten
  • Warmtepompboiler: 300 euro, max. 40% investeringskosten
  • PV: 300 euro/kWpiek (tot 4 kWp), 150 euro (4-6 kWp), max. 40% investeringskosten

 

Nog energiezuiniger? Nog meer premies! 

Naast deze verhoogde premies voor individuele BENOvatiemaatregelen, blijft de totaalrenovatiebonus - een extra premie voor wie 3 of meer individuele BENOvatiemaatregelen treft binnen een periode van 5 jaar - gewoon bestaan.  

 

Naast bovenstaande premies die geldig zijn voor iedere eigenaar of huurder die energiezuinig renoveert, besliste de regering eerder dit jaar al om extra in te zetten op sleutelmomenten zoals het verwerven van een woning, ingevolge aankoop, erfenis of huurderswissel, ... om energiezuinig renoveren te stimuleren.  Vanaf 2021 kunnen 'nieuwe eigenaars", dus mensen die een huis kopen of via schenking of erfenis verwerven, namelijk een beroep doen op een renteloze lening tot 60.000 euro en daarbovenop nog op een zogenaamde 'labelpremie' tussen 2.500 en 5.000 euro voor het verbeteren van de energieprestaties.  In een volgende fase is het de bedoeling een gelijkaardige regeling voor bestaande woningen uit te werken.

Nuttige links