Innovatie

Van conceptmodel tot een informatierijke BIM

Melissa Vanhoecke – Bricsys Campaign Manager • 5 november 2020

Architecten en ontwerpers zetten steeds vaker de stap naar BIM of Building Information Modeling. Door BIM's te maken, wordt het plannen, ontwerpen en beheren van de constructie van bouwprojecten efficiënter. Met een BIM-model, kunnen architecten en ontwerpers snel door een reeks mogelijke ontwerpen bladeren. Dit stelt hen in staat om de beste oplossing te zoeken, op basis van verschillende factoren: materiaalkosten, bruikbaarheid, energie-efficiëntie, enz.

Traditioneel was architectonisch ontwerp gebaseerd op technische 2D-tekeningen. Dit resulteerde vaak in verkeerde interpretaties en inconsistenties. 3D-modellen bieden een extra dimensie om alle betrokkenen bij het project te helpen de ruimte en de relatie tussen verschillende bouwelementen beter te begrijpen. 

 

Automatisatie van BIM Workflows

Het proces om een Building Information Model te maken is helemaal niet ingewikkeld. Het lijkt veel op het proces van het modelleren van gebouwen.  Tekeningen die zijn gemaakt met een CAD-softwarepakket bevatten niet noodzakelijkerwijs aanvullende gegevens met betrekking tot materiaal, kosten, gewicht, enz.

 

Wanneer BIM wordt gebruikt, zijn er echter aanvullende gegevens aan het gemaakte 3D-model toegevoegd. Dit maakt zaken als analyse en gegevensextractie eenvoudiger. Het ondersteunt het ontwerpproces van de initiële planning, tot constructie en daarna. 

 

Nu in zijn zesde grote release, biedt BricsCAD® BIM V21 een ontwerpgerichte benadering van het architectensegment van de workflow voor gebouwontwerp, constructie en levenscyclusbeheer. BricsCAD BIM heeft tools die automatisch BIM-gegevens aan een model toevoegen.

 

Het maakt BIM-ready conceptuele modellering, continu ontwikkelingsniveau en krachtige geautomatiseerde tekenworkflows mogelijk in één enkel DWG-gebaseerd product.

 

"In BricsCAD BIM V21 hebben we belangrijke stappen gezet in de richting van een geautomatiseerde, end-to-end BIM-workflow", zegt Tiemen Strobbe, BIM Product Owner. "De nieuwe V21-functies zoals de 'Quick Building'-tool en op sjablonen gebaseerde Drawing Customizations verminderen handmatig en repetitief werk, waardoor architecten meer tijd hebben om zich te concentreren op de creatieve aspecten van hun kunst."

 

Conceptueel ontwerp

BricsCAD's intuïtieve push-pull Direct Modeling, in combinatie met onze 3D parametrische engine, helpt u echte ontwerpvrijheid in 3D te ervaren. De nieuwe QuickBuilding-tool maakt het gemakkelijk om een ​​massief massamodel om te zetten in een conceptueel ontwerpmodel met muren, platen en ruimtelijke elementen. In V21 heb je onbeperkte vrijheid om gebouwgebieden te specificeren door ruimtes en zones te creëren.

Kunstmatige intelligentie

BricsCAD® BIM V21 levert krachtige, A.I.-gestuurde workflows waarmee u eenvoudig uw conceptmodel kunt ontwikkelen tot een volledige, informatierijke BIM. U kunt repetitieve taken automatiseren met behulp van nieuwe en verbeterde intelligente ontwerptools. AUTOMATCH koppelt en voltooit automatisch BIM-informatie over meerdere entiteiten, BIMIFY genereert automatische classificatie en ruimtelijke locatietoewijzingen, en met PROPAGATE kunt u één keer modelleren en automatisch de details over uw gehele BIM kopiëren.

 

Bouwdocumentatie

Met BricsCAD® BIM V21 kunt u duidelijke en nauwkeurige constructiedocumentatie maken en hebt u volledige controle over uw 2D-tekenstijlen. Gebruik de nieuwe Drawing Customization-functies om uw eigen sjablonen te maken, om de lay-out van documentatiebladsets te regelen. U kunt aanpassingen maken op basis van uw bedrijfsstandaarden en deze aanpassingen hergebruiken voor meerdere projecten om de visuele consistentie van uw tekeningensets te helpen waarborgen.

Realtime weergave van hoge kwaliteit

BricsCAD® BIM V21 is volledig geïntegreerd met Twinmotion en biedt real-time 3D-visualisaties. Aangedreven door de Unreal Engine van Epic Games, stelt Twinmotion BricsCAD-gebruikers in staat om hun BIM- en CAD-modellen om te zetten in rijk gedetailleerde, boeiende omgevingen als hoogwaardige afbeeldingen, panorama's en standaard of 360-graden video's

RVT importeren

BricsCAD vereenvoudigt de samenwerking door OpenBIM-standaarden volledig te ondersteunen, inclusief de nieuwste IFC- en BCF-schema’s. In V21 hebben we extra interoperabiliteitsopties geïntroduceerd door de import van geometrie vanuit Autodesk® Revit® mogelijk te maken, om u te helpen samenwerkingsworkflows met BricsCAD® BIM V21 te vergemakkelijken

Over Bricsys

Bricsys® ontwikkelt BricsCAD®, een krachtig design platform voor 2D schetsen, 3D-modellering, werktuigbouwkundig ontwerpen en Building Information Modeling. Het is op en top Belgisch en heeft wereldwijd meer dan 300.000 gebruikers. 

 

Binnen de groeiende community van gebruikers staat het platform vooral bekend om zijn veelzijdige combinatie van 2D-tekenen en 3D-modellering. Of het nu gaat om het tekenen van een huis, het uitwerken van machtige ontwerpen of het creëren van een nieuwe machine. Alles is mogelijk! Bricsys biedt, in vergelijking met andere CAD software leveranciers, nog steeds flexibele licenties aan. Een permanente licentie of via abonnementsvorm, de keuze is aan u. 

 

Er is nog veel meer in BricsCAD® V21 - bezoek ons, en leer meer over de nieuwste versies van BricsCAD®. Test BricsCAD gedurende 30 dagen gratis op www.bricsys.com.