Nieuws

Nachtbouwer (Michaël Brijs) - een ode aan Renaat Braem en de spirituele kracht van architectuur

12 november 2020

Michaël Brijs verdiende zijn sporen de voorbije tien jaar als muzikant en performer. Met ‘Nachtbouwer’, een roman over de spirituele kracht van architectuur, maakt hij nu ook zijn debuut als schrijver. Het werk van architect Renaat Braem krijgt een prominente rol in het boek. Net als zijn hoofdpersonage raakte Brijs door Braem gefascineerd vanwege diens bekende woonblokken op het Kiel.

Foto: Koen Broos

Een architect staat op het punt de grootste opdracht van zijn carrière in de wacht te slepen: een innovatief public-private complex dat zowel een school als een winkelcentrum moet herbergen. Maar zijn gemoedsrust gaat aan het wankelen wanneer hij wordt geplaagd door herinneringen aan zijn jeugdjaren: vechtpartijen, sirenes, dodelijke slachtoffers. Alleen weet hij niet meer wie er nu precies doodging. En hoe heeft die onhandelbare scholier het in godsnaam tot architect geschopt?

 

Hoe meer hij zich herinnert van de turbulente nachten, de merkwaardige dromen en de zonderlinge figuren die zijn adolescentie kleurden, hoe meer de volwassen architect worstelt met de wereld en met het beton. Alles leidt terug naar de fatale nacht die hem heeft gemaakt tot wie hij is...

 

De eerste commentaren zijn alvast lovend. "Nachtbouwer is een verfrissend debuut. Het boek drijft op een authentieke, ongebreidelde vertelkracht, aangelengd met een vleugje magisch realisme dat je op onverwachte momenten laat lachen", schrijft De Tijd.

 

Klik hier om het boek te bestellen.