Nieuws

51N4E en NU architectuuratelier geven Citadelpark Gent grondige restyling

24 november 2020

Het Gentse Citadelpark krijgt vanaf 2024 een compacter congrescentrum en een groene, multifunctionele Floraliënhal die publiek toegankelijk zal zijn. Dat meldt De Morgen. Het winnende team 51N4E en NU architectuuratelier maakt nu de ontwerpplannen op. Het finale masterplan voor de gebouwencluster in het Citadelpark zal in april van 2021 worden voorgesteld. Maar de grote lijnen zijn door de stad Gent en de Vlaamse overheid, die mee investeert, al vastgelegd.

51N4E en NU architectuuratelier

In het hart van het Citadelpark ligt de Floraliënhal. Die werd gebouwd als 'Eeuwfeestpaleis' voor de Wereldtentoonstelling van 1913 en ontving bezoekers uit de hele wereld voor congressen en expo’s. De hal dankt zijn naam aan de vijfjaarlijkse Floraliën die er decennia lang hun thuis vonden. In 1990 verhuisden de Floraliën naar Flanders Expo. Daardoor verloor de Floraliënhal zijn functie en iconische status. In 1973 ontwierpen architecten Geo en Dirk Bontinck het aanpalende ICC (International Convention Center Ghent), het is nog altijd een van de grootste congrescentra in België.

 

In het toekomstplan krijgt de Floraliënhal een herwaardering als ontmoetingscentrum voor het ICC en onder meer het S.M.A.K. en het Kuipke. “De Floraliënhal wordt een overdekte stedelijke ruimte die wisselend toegeëigend kan worden”, zegt Janik Beckers van het ontwerpteam. De vernieuwing van het ICC wil de stad Gent aangrijpen in de zoektocht naar de uitbreidingsmogelijkheden voor het S.M.A.K.

 

Het nieuwe ICC wordt een veelzijdig gebouw dat zich opent naar het park, naar de hal en naar de stad. De ingang verschuift naar een plek die meer centraal gelegen is. Ter compensatie van de afbraak van de Azaleahal wordt een extra zalenvolume bovenop het ICC toegevoegd. Dat moet het congrescentrum compacter maken maar dat ook beter moet kunnen inspelen op de variërende grootte van congressen.

51N4E, NU architectuuratelier

Het winnende ontwerpteam kon de jury bekoren met volgende principes: "Het wedstrijdontwerp benadert de Floraliënhal als een ambitieus stedelijk project met een grote belevingswaarde. Een project waarbij het opwaarderen van het park en het Floraliënpaleis samengaat met het maken van een belevingsvolle plek voor de buurt en voor de stad. Het voorstel vertrekt van het toekomstbeeld dat de Stad Gent maakte voor het park, waarin de huidige voetafdruk van de gebouwen gevoelig verkleint ten voordele van meer oppervlakte voor het park."

 

Het masterplan zal in het voorjaar van 2021 afgerond worden, een jaar later zou de omgevingsvergunning voor het ICC uitvoerbaar kunnen zijn. In dat geval kunnen de werken starten in de zomer van 2022. Als alles volgens plan verloopt, kan het nieuwe ICC zijn deuren in het voorjaar van 2024 weer openen.

51N4E, NU architectuuratelier