Nieuws

BOGDAN & VAN BROECK ontwerpt brandweerkazerne met 'dorp op het dak' (Anderlecht)

26 november 2020

BOGDAN & VAN BROECK heeft de ontwerpwedstrijd gewonnen voor een brandweerkazerne en buurtsporthal tussen het Brussels Kanaal en de Bergensesteenweg in Anderlecht. Het project omvat ook leefruimtes voor de brandweerlieden en een sportinfrastructuur die ook voor de buurt toegankelijk zal zijn.

BOGDAN & VAN BROECK

Brussel is een stad met vele gezichten. Anderlecht omarmt die diversiteit: zowel de grote sociaal-culturele verscheidenheid, als de gevarieerdheid van het stedelijk weefsel waar huisvesting en industrie naast elkaar bestaan. Die filosofie vertaalt BOGDAN & VAN BROECK naar de brandweerkazerne. Het team ontwerpt een brandweergebouw met een dorp op het dak van de interventietempel en een sporthal die met de buurt gedeeld wordt. De sheddaken en de overspanning van de sporthal symboliseren de affiniteit met de industriële structuren uit de buurt.

 

Een brandweerkazerne is ook een plaats waar mannen en vrouwen wonen, werken, eten, studeren, slapen, en wachten op het volgende alarm... Het ontwerp bevat daarom een interventietempel, een 'dorp op het dak' en wachtposten. De interventietempel bevat de garages en de technische zones. Ze ondersteunen een snel vertrek en een vlotte terugkeer van de brandweerwagens. Efficiëntie staat er voorop. Het dorp erbovenop is de thuisbasis van de brandweermannen en -vrouwen. De dynamiek is er heel verschillend. De menselijke maat heeft er de bovenhand. De interventietempel en het dorp zijn verbonden door de wachtposten, die, waar je je ook bevindt in het gebouw, zorgen voor een snelle route naar de vertrekzone, onmisbaar voor een brandweerkazerne. Door de interventietempel en het dorp echter van elkaar te scheiden, creëer je rust voor de 'bewoners’.

 

Het volume en de karakteristieke daken weerspiegelen de industriële gebouwen uit de omgeving. Samen met de wachtposten geven ze het sportcentrum een eigen identiteit langs het kanaal.

BOGDAN & VAN BROECK

Rechtstreeks toegankelijk via een aparte ingang voor de omwonenden, bevindt zich op de verdiepingen het sportcomplex met een ontspanningsruimte, twee zalen voor de zachtere sporten en de gevechtssporten, en een grote omnisporthal met zenitaal licht. De omnisporthal zal zowel door de brandweerlui als door de omwonenden gebruikt worden.

 

Het volume en de karakteristieke daken weerspiegelen de industriële gebouwen uit de omgeving. Samen met de wachtposten geven ze het sportcentrum een eigen identiteit langs het kanaal.

BOGDAN & VAN BROECK