Innovatie

Dak als parking bij Clinique CHC MontLégia in Luik

30 november 2020

In Luik is een gloednieuw ziekenhuiscomplex gebouwd: Clinique CHC MontLégia. In dit gebouw worden de activiteiten van de ziekenhuizen St.-Joseph (Luik), L’Espérance (Montegnée) en St.-Vincent (Rocourt) geïntegreerd. Dit nieuwe gebouw telt een oppervlakte van ongeveer 113.000 m² met een capaciteit van 764 ziekenhuisbedden en 155 dagopnameplaatsen. Het dak wordt goed gebruikt.

Foto: Zoontjens

Het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis komt van tijdelijke vereniging AAH met Assar Architects, Artau en Hoet + Minne. Voor het parkeergedeelte bij de spoedeisende hulp schreven de architecten Pardak®XL voor. Dit gedeelte ligt op het dak van de parkeergarage en moet toegankelijk zijn voor zware ambulances. Met Pardak®XL maakte Zoontjens dit mogelijk.

 

Toegankelijk voor ambulances

Pardak®XL is het speciaal ontwikkelde parkeerdaksysteem van Zoontjens voor zwaarder verkeer op daken. Het bestaat uit een rijvloer met grote betonplaten van 2 x 2 meter op een bedding van speciaal natuursteensplit. De Pardak®XL betonplaten hebben schuin naar boven toe verlopende zijkanten met een strakke veilingkant. De voegen worden gevuld met fijn natuursteensplit, dat stapsgewijs wordt ingebezemd.

Foto: Zoontjens

Looppad op het dak

Op het looppad ernaast is gebruik gemaakt van groot formaat tegels (Dreen®Magna) in 100x100 cm. Het looppad is van het parkeerdak gescheiden door esthetische betonblokken, om er voor te zorgen dat er geen verkeer over rijdt.

 

Dakparking

Verder is ook de eerste verdieping van de parkeergarage voor normaal verkeer voor het parkeerdaksysteem van Zoontjens gekozen. Dit telt bijna 800 vierkante meter en is voorzien van Pardak®110.

Foto: Zoontjens

Jarenlange ervaring

Diverse woonzorgcentra (OCMW), ziekenhuizen en zorghotels maakten al gebruik van de capaciteit en mogelijkheden van Zoontjens om haar daken toegankelijk te maken. Samen met de opdrachtgever, architect of aannemer kiest Zoontjens de dakinrichting die gewenst is of het beste past.

Nuttige links
Dreen®Magna

Stoer, ruim en robuust. Met groot formaat tegels voor dakterrassen ontstaan ruime vlakken met een gering aantal naden. Combineer verschillende formaten en kleuren en creëer een trendy en stoere buitenruimte.

Pardak®XL

De groeiende behoefte naar zwaarder verkeer op parkeerdaken heeft geleid tot de ontwikkeling van Pardak®XL, een rijvloer met grote betonplaten van 2 x 2 meter. Met dit systeem heeft Zoontjens een oplossing om parkeerdaken geschikt te maken voor vrachtverkeer.