Nieuws

Kwaliteitskamer moet waken over Hasseltse stadsontwikkeling

1 december 2020

Hasselt installeert begin 2021 de zogenaamde kwaliteitskamer, die moet waken over de kwaliteit van grote ruimtelijke plannen en bouwprojecten. Dat meldt Het Nieuwsblad. Experten hebben nog tot 2 december de tijd om te solliciteren. De kwaliteitskamer zal bestaan uit drie stadsambtenaren en vier experten in architectuur, stedenbouw, ruimtelijke planning, wonen, duurzaamheid en mobiliteit. De benoemingen worden bevestigd tijdens de gemeenteraad van januari 2021.

“We willen ervoor zorgen dat de groei van onze stad op het juiste spoor blijft. Daarom nemen we nu, in overleg met de ontwikkelaars, zelf de regie in handen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Schepers. “Zo moet de kwaliteit van onze ruimtelijke ontwikkeling weer centraal staan. Dat is bijzonder belangrijk omdat het aantal Hasselaren toeneemt, maar onze beschikbare oppervlakte niet. Daarom moeten we slim en creatief omgaan met de ruimte die we hebben om onze woonkwaliteit en het broodnodige groen te behouden.”

 

Schakel

De stad wil meer aandacht voor de kwaliteit van de woonomgeving: groen, parkeren, duurzame mobiliteit, shopping en diensten. “De kwaliteitskamer wordt een autonoom adviespanel van specialisten. Het is de ontbrekende schakel tussen de opdrachtgever, de bouwheer, de ontwerper en de stedelijke diensten”, aldus Schepers. “De kamer bewaakt de kwaliteit voor bouwaanvragen van architectuur- en stadsprojecten, maar werkt ook mee aan een sterk ruimtelijk beleid en een inspirerende visie op langere termijn. Het is een atelier waar aan de toekomst van de stad wordt gesleuteld.”

 

Onderzoeksgroep Arck van de faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt tekende de krijtlijnen van de kwaliteitskamer uit, onder meer door te kijken hoe andere grote steden in Vlaanderen hiermee omgaan.

 

Solliciteren kan tot 2 december via www.hasselt.be/stadsatelier