Innovatie

Daylight Visualizer: gratis simulatietool voor het analyseren van daglichtcondities

8 december 2020

Een gratis simulatietool voor het analyseren van daglichtcondities in gebouwen. De VELUX Daylight Visualizer helpt professionals bij het inzichtelijk maken van de hoeveelheid, spreiding en contrasten van daglicht in een ruimte, nog voor de realisatie van een ontwerp.

De tool gaat veel verder dan veelgebruikte 3D-visualisatieprogramma’s doordat het je in staat stelt daglichtniveaus nauwkeurig te simuleren en te kwantificeren, waar vele andere programma’s alleen afbeeldingen genereren, zonder informatie over de kwantiteit en kwaliteit van licht in verschillende ruimtes.

 

Je kunt Daylight Visualizer gebruiken om:

  • de daglichtfactorniveaus te berekenen
  • de vereiste daglichtvoorzieningen volgens de nieuwe Europese norm (EN 17037) voor daglicht in gebouwen te evalueren
  • 3D-modellen te maken of te importeren luminantie- en verlichtingssimulaties onder verschillende weersomstandigheden uit te voeren op basis van CIE-normen (Commission Internationale de l’Eclairage/Internationale Commissie voor Verlichtingskunde).

 

Simulatie van daglichtfactoren

De Daylight Visualizer kan worden gebruikt om de daglichtfactor (DF) te simuleren - een veelgebruikte prestatie-indicator voor de evaluatie van daglichtvoorzieningen in gebouwen. De daglichtfactor is een meetwaarde voor de hoeveelheid diffuus licht die op verschillende plaatsen in het gebouw beschikbaar is - in verhouding tot de hoeveelheid diffuus licht die buiten het gebouw beschikbaar is bij onbelemmerd, bewolkt weer. Daglichtfactorniveaus worden uitgedrukt in percentages en gemeten vanuit bovenaanzicht op werkvlakhoogte.

 

3D-modellen importeren

Daylight Visualizer kan met een van de ondersteunde bestandsformaten DWG, DXF, SKP of OBJ gedetailleerde 3D-modellen van gebouwen importeren uit een breed scala aan CAD/BIM-software, zoals Revit, AutoCAD, ArchiCAD en SketchUp.