Het beroep van de architect

Ir.-arch. Elise Noyez, schrijver & fotograaf: 'Perfect evenwicht tussen mentale & tactiele arbeid'

5 januari 2021

Ben je recent afgestudeerd als architect? Dan is de kans groot dat je nog volop aan het zoeken bent welke richting je wil uitgaan. Een diploma architectuur biedt dan ook een brede waaier aan mogelijkheden. Voor onze reeks 'Out of the box' gingen we op bezoek bij drie architecten met een boeiende job in het ruime werkveld van de architectuur. Vandaag ontdek je het carrièrepad van Elise Noyez, 35 jaar, afgestudeerd als ingenieur-architect en sinds februari 2020 freelance schrijver en fotograaf. “De afwisseling tussen een zuiver mentale arbeid enerzijds en het visuele anderzijds geeft me energie.”

Elise Noyez bewijst dat een diploma architectuur heel wat deuren opent… Als je maar creatief bent! - © elise noyez - writing & photography

Dag Elise, de switch naar schrijver en fotograaf is best uniek. Vanwaar die keuze?   

Elise Noyez: “Ik ben van nature een eerder “gulzig" persoon … Ik heb behoorlijk wat interesses - van architectuur tot patisserie en van het geschreven woord tot visuele beeldvorming - en kan daar maar moeilijk in kiezen. Als freelance schrijver en fotograaf kan ik zelf een evenwicht creëren tussen mijn verschillende interesses en activiteiten.” 

 

Wat houdt je huidige job in?  

“Ik werk als journalist en copywriter enerzijds en als daglichtfotograaf anderzijds. Mijn journalistieke activiteiten zijn vooral gericht op de brede bouw- en interieursector: ik schrijf redactionele en commerciële stukken voor verschillende vakbladen en merken en ben vanaf 2021 onder meer verantwoordelijk voor de interviews en projectreportages in Dimension. Als fotograaf richt ik me dan weer op twee specifieke nichemarkten: architectuur enerzijds en voeding anderzijds. Die twee zaken lijken heel ver uit elkaar te liggen, maar voor mij geven ze uitdrukking aan eenzelfde gevoeligheid voor licht, ruimte, contrast, textuur en esthetiek. Dat typeert dan ook mijn stijl, die veelal sober en ruimtelijk is.” 

 

Waarom doe je deze job graag?  

“Zowel schrijven als fotograferen zijn zaken die ik al heel mijn leven met veel plezier doe, en als freelancer heb ik de vrijheid om ze allebei te doen. Bovendien is de afwisseling tussen beide voor mij erg belangrijk. Mocht ik enkel fotograferen, dan zou ik de intellectuele uitdaging en het geschreven woord missen. Maar zit ik een te lange periode alleen maar achter mijn schrijftafel, dan word ik rusteloos. De afwisseling tussen een zuiver mentale arbeid enerzijds en het visuele en tactiele van fotografie anderzijds zorgt ervoor dat ik zelf in evenwicht blijf, maar ook dat ik beide activiteiten met een zekere friste of energie kan uitoefenen.” 

Hoe ziet jouw carrièrepad eruit?  

“Ik zette pas in februari de stap naar fulltime freelancer, maar de lijnen waren al veel langer uitgezet. Ik wist in wezen al heel lang dat ik zou schrijven. Daarom twijfelde ik als achttienjarige ook tussen journalistieke studies enerzijds en een opleiding architectuur anderzijds, al besloot ik relatief snel dat ik als architect nog steeds de stap naar journalistiek kon maken, terwijl de andere richting wellicht minder evident was. Ik vervolmaakte mijn opleiding als ingenieur-architect, volgde een bijkomende master in Visual Arts, Media & Architecture en vatte vervolgens een doctoraatsonderzoek aan in de kunstgeschiedenis. Dat was enorm boeiend, maar de academische wereld was niets voor mij en ik was het evenwicht kwijt. In mijn vrije tijd begon ik daarom weer meer te fotograferen en startte ik onder meer een foodblog. Uiteindelijk nam ik een job aan bij een uitgeverij van vakbladen, waar ik als redacteur voor heel wat bladen in de bouwsector schreef. Fotograferen deed ik verder tijdens mijn vrije tijd. Omdat ook dat allerminst optimaal was, besloot ik begin 2020 om als zelfstandige aan de slag te gaan en zo beide professionele bezigheden te combineren.” 

 

Wanneer wist jij welke richting je echt wou uitgaan? 

“Schrijven was zoals gezegd een constante in mijn verhaal. Dat werd tijdens mijn architectuurstudies ook alsmaar duidelijker en ik heb mijn opleiding in de mate van het mogelijke dan ook in die richting vormgegeven. Het was echter pas tijdens mijn doctoraatsonderzoek dat ik besefte dat ik ook een tegenpool nodig had voor het zuiver intellectuele werk. Van zodra mijn blog en fotografie van de grond kwamen, begon ik wel te denken over een carrière als freelancer, maar dat leek in eerste instantie een enorm grote stap. Het idee had tijd nodig om te rijpen.” 

 

Welke valkuilen heb je overwonnen bij het vinden van je ideale job?  

“Hoewel sommige zaken mij heel snel duidelijk waren, heeft het toch wat omzwervingen gekost om op dit punt te geraken. Zelfs als je denkt dat je weet wat je wil, zijn er nu eenmaal nog heel veel mogelijkheden en nuances. Dat is onvermijdelijk een leerproces. Als twintiger was ik ook strenger voor mezelf, en handelde ik meer naar bepaalde verwachtingen die zowel ik als mijn omgeving hadden. Ik wilde niet opgeven, maar eigenlijk heeft het te lang geduurd voor ik durfde te zeggen: de academische wereld is niets voor mij, ik ben hier niet gelukkig. Die stap was nog veel groter dan de beslissing om zelfstandige te worden, maar het betekende wel een enorme bevrijding.” 

 

Hoe zie je jouw toekomst?  

“Ik heb net mijn eerste jaar als fulltime zelfstandige achter de rug en dat is, ondanks corona, veel beter verlopen dan oorspronkelijk vooropgesteld. Dat is een geruststelling, en schept ruimte om verder te bouwen. Zo wil ik het komende jaar zeker mijn activiteiten als fotograaf nog verder uitbouwen, wat tijdens corona niet altijd mogelijk was. Voor het overige is de grootste uitdaging altijd om aan mijn eigen eisen te voldoen.” 

“Affiniteit met ruimte, licht en textuur aangescherpt door opleiding” 

 

Welke invloed heeft je opleiding gehad op je toekomstperspectief?  

“Ik kreeg al wel vaker de vraag waarom ik mijn architectuurstudies voltooid heb als ik al na een aantal jaar wist dat ik geen architect zou worden, maar zelf heb ik daar nooit spijt van gehad. Het is mede dankzij mijn opleiding dat ik mij zo gemakkelijk in de meest uiteenlopende technische en esthetische onderwerpen kan inwerken en er boeiende en begrijpbare teksten over kan schrijven. En het is mede dankzij mijn opleiding dat ik bepaalde affiniteiten heb met ruimte, licht en textuur … zaken die zowel mijn teksten als beelden kenmerken. Misschien waren zij al inherent aanwezig, maar het valt niet te ontkennen dat ze doorheen mijn opleiding verder ontwikkeld zijn. En dat onderscheidt mij.” 

 

De meningen over de tweejarige stage als toegang tot het beroep zijn verdeeld. Wat is jouw mening hierover?  

“Ik heb nooit stage gelopen, dus wellicht ben ik niet de beste persoon om hierover te oordelen. Al merk ik in mijn omgeving, zowel bij mijn voormalige medestudenten als diverse partijen uit de bouwsector die ik interview, wel dat je als afgestudeerde architect relatief onvoorbereid op de arbeidsmarkt terechtkomt. Misschien is dat in tussentijd natuurlijk veranderd, maar over het algemeen lijkt het mij toch dat je die ervaring op de werkvloer nodig hebt alvorens je echt de verantwoordelijkheden van het beroep aankan. Vraag is dan natuurlijk of dat niet gewoon beter in de opleiding geïntegreerd zou moeten worden.” 

 

Welke wijze raad kan je tot slot aan afgestudeerde architecten? [Einde van tekstterugloop]“Een diploma is slechts een richtlijn, en een architectendiploma biedt heel veel verschillende mogelijkheden. Ik ben ervan overtuigd dat de opleiding bepaalde vaardigheden en affiniteiten ontwikkelt die in tal van sectoren en beroepen een meerwaarde kunnen bieden.” 

 

Benieuwd naar het werk van Elise? Surf zeker eens naar elisenoyez.com en ontdek haar portfolio. Of volg Elise op Instagram

 

Ontdek ook hun verhaal … 

Welke weg je ook inslaat … Je staat er niet alleen voor! 

Netwerk Architecten Vlaanderen staat klaar om je te ondersteunen bij elk onderdeel van de job: technisch, juridisch, administratief, PR, ... Als startend stagiair word je trouwens gratis lid: ontdek hier alle voordelen! Tot binnenkort? 

Nuttige links
Afgestudeerd als architect - alle info

Je diploma opent een brede waaier aan mogelijkheden. Op afgestudeerdalsarchitect.be vind je een overzicht van je rechten, plichten en mogelijkheden als afgestudeerd architect.

Gratis NAV-lid als startend architect

Welke weg je ook inslaat … Je staat er niet alleen voor! Netwerk Architecten Vlaanderen staat klaar om je te ondersteunen bij elk onderdeel van de job: technisch, juridisch, administratief, PR... Als startend stagiair word je trouwens gratis lid: ontdek hier alle voordelen!