Het beroep van de architect

Arch. Melanie Vercruysse, adviseur NAV-studiedienst: 'Unieke kans om kennis op te doen en te delen'

5 januari 2021

Ben je recent afgestudeerd als architect? Dan is de kans groot dat je nog volop aan het zoeken bent welke richting je wil uitgaan. Een diploma architectuur biedt immers een brede waaier aan mogelijkheden. Voor onze reeks 'Out of the box' gingen we op bezoek bij drie architecten met een boeiende job in het ruime werkveld van de bouwsector. Vandaag ontdek je het carrièrepad van Melanie Vercruysse, afgestudeerd aan de Hogeschool St-Lucas in Brussel, moeder van twee en fulltime adviseur van de NAV-studiedienst. Ze is al enkele jaren hét aanspreekpunt voor al jullie energie- en klimaatvragen.

Melanie Vercruysse, adviseur energie- en klimaat van de NAV-studiedienst

Dag Melanie, NAV-leden die ons contacteren met energievragen kennen je misschien al. Maar doe je nog eens kort uit de doeken wat jouw job precies inhoudt?  

Melanie Vercruysse: “Als adviseur energie en klimaat binnen de studiedienst van NAV bied ik onze leden ondersteuning bij tal van beroepstechnische materies. Samen met mijn NAV-collega’s geef ik inhoudelijk vorm aan opleidingen, infosessies, publicaties en tools. Ik ben ook verantwoordelijk voor een aantal lopende projecten en dossiers rond specifieke thema’s zoals EPB, binnenluchtkwaliteit, ruimtelijk rendement, enz... Tot slot vertegenwoordig ik NAV binnen diverse werkgroepen en verzorg ik de directe contacten met stakeholders en overheidsinstanties rond energie en klimaat.”   

 

Waarom koos je voor deze functie?  

“Nieuwe regelgevingen en innovaties in het architectuurlandschap volgen elkaar pijlsnel op. Zo krijg ik de kans om dagelijks te groeien en bij te leren over allerhande topics. Als architect ben je diegene die de bouwwereld verbindt. Je kan niet met een paardenbril op kijken naar slechts een deelaspect van een gebouw, maar moet het in zijn totaliteit beschouwen en ontwikkelen. Terwijl dit beleidsmatig jammer genoeg wel vaak fragmentarisch benaderd wordt. Het voelt als een enorme eer om hierin de stem van de architect te mogen dragen. Maar eerlijk is eerlijk, het mes snijdt aan twee kanten, het kan soms ook erg ontmoedigen wanneer die stem niet gehoord wordt.” 

 

“Het is een sterk gevarieerde job waar we soms moeten jongleren tussen verschillende taken en topics. Maar als dat werk zich vertaalt in een interessant artikel, een boeiende opleiding of een netwerk vol enthousiaste leden, dan is dit het meer dan waard.” 

 

“Ik leer nog elke dag ongelooflijk veel bij” 

 

Hoe ziet jouw loopbaan eruit? 

“Kort na mijn studies kreeg ik de kans om bijna vier jaar mee te draaien in de onderzoeksgroep bouwfysica en binnenklimaat van de hogeschool St-Lucas Gent. Hier participeerde ik in projecten zoals EPB-bridge, PathB 2010, actieve gebouwen,... en kreeg ik zo onder andere de kans om mee te werken aan de ontwikkeling van de huidige rekenmethode in functie van bouwknopen. Dit was een ongelooflijk leerzame periode in een klein en hecht team waarbij ik veel interessante mensen heb leren kennen.”  

 

“Gezien mijn werk bij St-Lucas geen fulltime job inhield en sterk afhankelijk was van de onderzoeksprojecten die binnenkwamen, ben ik deeltijds aan de slag gegaan bij Group Verbeke, meer bepaald binnen de divisie Geothermie.  Bij Verbeke nam ik naast een commerciële functie ook de  brondimensionering van geothermische boringen, gedetailleerde warmteverliesberekeningen en conceptuitwerking van geothermische warmtepompinstallaties in de residentiële bouw op. Na 10 jaar werd de materie te eng en was de leerhonger te groot om mij tot enkel geothermie te beperken. De jobinhoud die NAV aanbood sloot erg aan bij mijn interesseveld en bood dezelfde variatie en ruimte tot intellectueel groeien aan waar ik in mijn job bij St-Lucas ook zo veel van hield. Ik heb dan ook geen seconde getwijfeld om mij kandidaat te stellen.” 

 

De stage 
“In een veilige omgeving fouten maken” 

 

Wanneer wist jij welke richting je echt wou uitgaan? 

“Dit is toch een proces van jaren geweest. Ik heb lang met het gevoel geleefd dat je er als architect pas toe doet wanneer je ook effectief gebouwen ontwerpt en meewerkt aan de uitvoering ervan. Toch heeft het denkproces daarnaartoe en de omkadering me steeds meer geboeid dan de effectieve uitvoering. Ook het overbrengen van de kennis en het ondersteunen van architecten, installateurs en bouwheren hebben me doorheen de afgelopen 12 jaar steeds veel vreugde gebracht in elke job. Het gaat mij vooral om ontwikkeling en groei, ik leer nog elke dag ongelooflijk veel bij en zolang die mogelijkheid er is en ik die kennis kan delen, kan ik wat mij betreft nog elke richting uit.” 

 

Welke invloed heeft je opleiding gehad op je toekomstperspectief?  

“De master architectuur is een generalistische studie, waar je leert out of the box te denken en die je creatief stimuleert. Mooie capaciteiten die je in elke job kunt gebruiken.” 

 

De meningen over de tweejarige stage als toegang tot het beroep zijn verdeeld. Wat ervaar jij dit? 

“Dezelfde generalistische opleiding die je na het afstuderen de kansen biedt om verschillende richtingen uit te gaan, heeft als keerzijde dat je onvoldoende voorbereid wordt op de dagelijkse beroepspraktijk. De opgebouwde kennis en ervaring wegen gewoon niet op tegen de enorme verantwoordelijkheid en beroepsaansprakelijkheid die het beroep met zich meebrengt.” 

 

“Mijns inziens is de kennis die je kan opbouwen uit de ervaring van derden van onschatbare waarde. Binnen de stage krijg je de kans om in een veilige omgeving fouten te maken en contacten te leggen die ook na de stage een meerwaarde kunnen betekenen.” 

 

Welke wijze raad kun je tot slot aan afgestudeerde architecten meegeven? 
“Laat je vooral leiden door wat jou drijft, wat jou passioneert en dan slaag je vanzelf. Niets verkoopt meer dan iemand die uit passie voor zijn job spreekt.”

 

Ontdek ook hun verhaal … 

Welke weg je ook inslaat … Je staat er niet alleen voor! 

Netwerk Architecten Vlaanderen staat klaar om je te ondersteunen bij elk onderdeel van de job: technisch, juridisch, administratief, PR, ... Als startend stagiair word je trouwens gratis lid: ontdek hier alle voordelen! Tot binnenkort? 

Nuttige links
Afgestudeerd als architect - alle info

Je diploma opent een brede waaier aan mogelijkheden. Op afgestudeerdalsarchitect.be vind je een overzicht van je rechten, plichten en mogelijkheden als afgestudeerd architect.

Gratis NAV-lid als startend architect

Welke weg je ook inslaat … Je staat er niet alleen voor! Netwerk Architecten Vlaanderen staat klaar om je te ondersteunen bij elk onderdeel van de job: technisch, juridisch, administratief, PR... Als startend stagiair word je trouwens gratis lid: ontdek hier alle voordelen!