Nieuws

Europese Commissie zet eerste stap in lancering Nieuw Europees Bauhaus

19 januari 2021

De Europese Commissie heeft de eerste stap gezet in de lancering van het Nieuw Europees Bauhaus, meldt De Standaard. Dat initiatief had voorzitster Ursula von der Leyen in het najaar van 2020 aangekondigd in haar State of the Union. Het was een ­onderdeel van haar herstelfonds Next Generation EU.

Het Nieuw Europees Bauhaus is zowel een economisch, ecologisch als cultureel project. Het mikt op duurzaamheid, creatief ontwerp, toegankelijkheid en investeringen. Ursula von der Leyen spreekt van "een samenwerkingsruimte voor design en creativiteit waar architecten, kunstenaars, studenten, wetenschappers, ingenieurs en ontwerpers deze visie samen tot een realiteit kunnen maken."

 

Het nieuwe Europese Bauhaus moet een drijvende kracht worden om de Europese Green Deal op een aantrekkelijke, innovatieve en mensgerichte manier tot leven te brengen. Het zal een beweging zijn die gestoeld is op duurzaamheid, toegankelijkheid en esthetiek om de Europese Green Deal dichter bij de mensen te brengen en van recycling, hernieuwbare energie en biodiversiteit de norm te maken.

 

Deel jouw ideeën

Deze week lanceerde ze de eerste fase met een website. Daar kunnen deelnemers goede voorbeelden op posten, op basis waarvan zich een concept moet vormen.

 

In een tweede fase wil de Commissie Bauhausprijzen uitreiken die de filosofie het best weergeven. Ze mikt op tien projecten die elk 30.000 euro krijgen. Tegen de zomer zou het eerste er moeten zijn.

 

De derde fase is een ontwerp­fase. In de herfst komt er een ­oproep en zullen in Europese lidstaten vijf plekken worden aangeduid waar de Bauhausideeën in de praktijk worden gebracht.