Nieuws

Bouwsector lijdt minder onder tweede lockdown

21 januari 2021

De bouwsector startte het jaar 2020 sterk, maar vanaf half maart strooide Covid-19 roet in het eten. De gezondheidscrisis legde heel wat werven stil. Aannemers hadden moeite om de 'social distancing' en dus de gezondheid van hun werknemers te garanderen en werkkrachten uit Oost-Europa vertrokken massaal naar huis uit angst dat ze door reisbeperkingen hun familie niet meer konden zien. Daarnaast waren er ook leveringsproblemen voor een aantal bouwmaterialen door de verstoring van wereldwijde aanvoerketens. De lockdown in het voorjaar zorgde voor een omzetverlies tot 17% op het dieptepunt in de maand mei. Voor het tweede kwartaal van 2020 ging het volgens Belfius om een gemiddeld omzetverlies van 12%. Dat berekende de bank op basis van geanonimiseerde rekeninggegevens.

Het herstel verliep aanvankelijk moeizaam. In juni draaide nog steeds één op de drie ondernemingen niet op volle capaciteit, zo bleek uit een bevraging bij 357 ondernemers door de Bouwunie. Het werkritme lag lager door de extra veiligheidsmaatregelen in het kader van de pandemie, door vertragingen bij de levering van bepaalde bouwmaterialen en minder werkkrachten door ziekte, quarantaines, en de afwezigheid van buitenlandse werknemers.

 

Vanaf september zag Belfius bij bouwbedrijven een volledig herstel, met een grotere omzet in september, oktober en november ten opzichte van 2019. In november is er geen impact van de tweede lockdown waarneembaar, hoewel we in december een kleine terugval zien. Het verschil met de eerste lockdown is immens, waaruit Belfius concludeert dat de bouwsector zich efficiënt aangepast heeft aan de nieuwe omstandigheden.

 

Ook in 2021 lagere omzet

De bouwsector levert een substantiële toegevoegde waarde in onze Belgische economie (5,4% in 2019) en stelde in 2019 maar liefst 75.000 zelfstandigen en 214.000 werknemers tewerk. Het herstel en de lagere gevoeligheid van de sector voor nieuwe virusuitbraken zijn dus goed nieuws voor onze economie. Wat niet wil zeggen dat bouwbedrijven geen moeilijkheden meer kennen. Zo’n 10% van de bedrijven ziet de toekomst zeer somber in en acht een faillissement waarschijnlijk, zo bleek in december uit de enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG) van de Nationale Bank. Over het algemeen verwacht men voor 2021 nog een 6% lagere omzet dan vóór de crisis.

 

De overheid steekt de sector een hart onder de riem door de invoering van een aantal steunmaatregelen, denk aan de verlaging van het BTW-tarief voor sloop en heropbouw en de extra stimulansen voor wie renoveert. Ook via de relanceplannen van de verschillende overheden wordt er stevig geïnvesteerd in bijkomende infrastructuur, een sterke opsteker voor de bouwsector.

Bron: Belfius

Bronnen