Nieuws

UAntwerpen geeft startschot voor bouw innovatief vaccincentrum

26 januari 2021

UAntwerpen en het consortium IMM/Unity gaven deze week het symbolische startschot voor de bouw van Vaccinopolis. Op 1 maart 2022 openen de deuren van het innovatieve centrum, waar kandidaat-vaccins getest zullen worden. “De wereld heeft echt nood aan deze infrastructuur”, zegt bezieler Pierre Van Damme.

Ontwerp: Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen, Establis

Het ontwikkelen van vaccins is een van de grootste wereldwijde uitdagingen vandaag de dag. De Universiteit Antwerpen koesterde dan ook al langer plannen voor de oprichting van een innovatief vaccincentrum. Maar corona bracht een en ander in een stroomversnelling: de federale overheid investeert 20 miljoen euro in de oprichting van een Europese anti-infectie-eenheid, met gespecialiseerde infrastructuur in Antwerpen (UAntwerpen) en in Brussel (Université Libre de Bruxelles). Ook privépartners dragen hun steentje bij.

 

Unieke faciliteit

Vaccinopolis, dat verrijst op Campus Drie Eiken, wordt een op het Europese vasteland unieke academische testfaciliteit. Het complex zal dertig bedden tellen en er zullen CHIM-studies uitgevoerd worden. CHIM staat voor Controlled Human Infection Models. Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen): "Men spreekt ook van 'human challenge'-onderzoek, omdat we gezonde proefpersonen, na toedienen van vaccin of placebo, in feite gaan 'uitdagen' door hen bloot te stellen aan een verzwakte versie van een bepaalde ziekteverwekker, of aan de oorspronkelijke ziekteverwekker van zodra er een doeltreffende therapie beschikbaar is. Dankzij deze innovatieve studies kunnen vaccins sneller ontwikkeld en getest worden, en de methode is ook relatief goedkoop. Ook voor mutante stammen – razend actueel – zal dan snel kunnen worden nagegaan of de recent ontwikkelde vaccins nog het juiste antwoord zijn.”

 

Tijdscapsule in de grond

Deze week ging de symbolische eerste spade in de grond. Van Damme kreeg daarbij assistentie van rector Herman Van Goethem en algemeen beheerder Bart Heijnen. Namens het bouwconsortium IMM/Unity staken Koen Coekelbergs (project director van Jansen Cleanrooms) en Kevin De Hainaut (CEO van Cordeel Zetel Temse) de handen uit de mouwen. Samen betonneerden ze een tijdscapsule met een boodschap aan de toekomstige aardbewoners. Die boodschap, over de impact van corona op onze maatschappij, werd geschreven door socioloog Walter Weyns (UAntwerpen).

Korte doorlooptijd verzoenen met bijzondere veiligheidsvoorwaarden

De realisatie van Vaccinopolis wordt een huzarenstukje. “Normaal vraagt de realisatie van een dergelijk DBM-project vier tot vijf jaar”, vertelt Kevin De Hainaut (Cordeel). “Maar de omstandigheden zijn uitzonderlijk: COVID-19 bewijst dat virussen snel en onverwacht kunnen toeslaan. Alle projectpartners bundelen de krachten om de doorlooptijd drastisch in te korten. Dankzij het prefab bouwsysteem CD20 realiseren we een gebouw van 4 verdiepingen hoog in amper 9 maanden.”

 

Ook Koen Coekelbergs (Jansen Cleanrooms) zet graag de tanden in dit prestigieuze project: “Omwille van de wereldwijde urgentie verkorten we elke fase van het proces, van het ontwerp (in een recordtijd van 5 weken) en de onderhandeling (8 weken) tot de vergunningsaanvraag en de uitvoering. Bovendien respecteren we de normen van de uitzonderlijke bioveiligheidsklasse 3. Dat doen we door goed na te denken over de circulatie van mensen en materialen in het gebouw, kritische ruimtes zo te bouwen dat je ze afzonderlijk kan desinfecteren en te kiezen voor gladde (lees hygiënische en makkelijk te reinigen) afwerkingsmaterialen.”

 

Design, build & maintain

Op veertien maanden zal IMM/Unity de klus klaren. “Op 1 maart 2022 opent Vaccinopolis de deuren”, blikt architect Roy Pype (Proof of the sum) vooruit. “Voor dit project werken we volgens de ‘design, build & maintain’-formule (DBM). “Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen en Establis zijn verantwoordelijk voor het integrale ontwerp (design). De realisatie (build) is in handen van Jansen Building Group, Jansen Cleanrooms en Cordeel. En Imtech Belgium neemt vijftien jaar lang het onderhoud (maintain) voor haar rekening.”

Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen, Establis

Bronnen
  • UAntwerpen