Nieuws

Premier De Croo wint De Gouden Baksteen

1 februari 2021

Jaarlijks reikt Bouwunie, de beroepsvereniging die de zelfstandigen en kmo’s in de bouwsector verdedigt, de Gouden Baksteen uit aan een persoonlijkheid, organisatie of instelling die zich het voorbije jaar uitermate heeft ingezet voor de bouwsector. Dit jaar mag eerste minister Alexander De Croo de trofee in ontvangst nemen.

In het federaal regeerakkoord dat eind september werd afgesloten is beslist om het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw van zes procent uit te breiden naar gans België. Een maatregel waar Bouwunie al lang een groot pleitbezorger van is. Onder impuls van de premier is dit initiatief ook snel en daadkrachtig uitgevoerd.

 

“Hierdoor wordt de relance van de bouw in deze moeilijke periode mee aangewakkerd en zetten we met ons land een stap naar een beter energetisch gebouwenpatrimonium”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.  “Bovendien heeft de nieuwe federale regering ervoor gezorgd dat de bouw tijdens de tweede coronagolf in het najaar van 2020 kon verder werken, uiteraard mits toepassing van de afgesproken veiligheidsvoorwaarden. Tenslotte heeft onder leiding van premier De Croo de regering een herstel- en relanceplan klaar waardoor de bouwsector een forse duw in de rug zal krijgen. Dit is noodzakelijk om de afnemende orderboeken terug te vullen. Redenen genoeg voor de jury om de premier uit te roepen als terechte winnaar van de Gouden Baksteen 2021.”

 

24ste editie – online showcase

Dit jaar viert de Gouden Baksteen zijn vierentwintigste verjaardag. Wegens de huidige coronarealiteit werd het evenement voor de eerste keer volledig digitaal georganiseerd. Meer dan zevenhonderd kijklustigen meldden zich aan om met hun bubbel de uitreiking vrijdagavond live van thuis te volgen.

 

Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector. In het verleden mochten persoonlijkheden als Kris Peeters, Bart Tommelein, Philippe Muyters, Marianne Thyssen, Hilde Crevits, Bart Somers en organisaties als VDAB, het WTCB en FVB Constructiv de trofee in ontvangst nemen. “Beleidsacties op een positieve manier waarderen” is de filosofie achter het gebeuren. De Gouden Baksteen verloopt in samenwerking met Wienerberger en Federale Verzekering.

 

Bouwunie zet bouwondernemers in de bloemetjes

Voor het vierde jaar op rij reikte Bouwunie tijdens het gala van de Gouden Baksteen drie extra prijzen uit aan bouwbedrijven, als stimulans om met veel enthousiasme en toekomstgericht te blijven ondernemen. Leden van Bouwunie konden zich kandidaat stellen in drie categorieën. De jury nam alle kandidaturen onder de loep, selecteerde de beste dossiers en koos daaruit de winnaars.

 

Voor 2021 zijn dit Skilpod uit Geel, als Initiator van het jaar  jong, veelbelovend bouwbedrijf), Abis uit Varsenare als Innovator (bouwbedrijf dat durft te innoveren) en Vandebos Alg. Bouwonderneming uit Alken als Motivator (bouwbedrijf dat zijn talenten koestert). Zij ontvingen elk een unieke award, speciaal voor de gelegenheid ontworpen en gemaakt door Lasman uit Gullegem.