Nieuws

Voorstel voor bouwpauze in Roosdaal afgevoerd: “Juridisch houdt het geen steek”

5 februari 2021

Groen zou graag een bouwpauze ingevoerd zien worden in Roosdaal. De oppositiepartij wil de pauze invoeren in afwachting van een “degelijk structuurplan” in de gemeente, meldt Het Laatste Nieuws. De overige partijen gingen niet akkoord, vooral omdat het voorstel juridisch gezien op losse grond zou staan. De gemeente werkt wel aan een eigen structuurplan.

Google Maps

"Naar het voorbeeld van gemeenten in onze omgeving stellen we voor om een bouwpauze in te lassen in afwachting van een degelijk structuurplan”, aldus Groen-gemeenteraadslid Marc Devits. Zo’n structuurplan of bouwkompas legt vast waar en op welke manier er gebouwd mag worden.

 

“Wij zijn al een tijdje bezig met het uitwerken van een ruimtelijke toekomstvisie voor Roosdaal”, repliceerde burgemeester Wim Goossens (CD&V). Een bouwpauze ziet de burgemeester niet zitten. "Mensen zullen jaren moeten wachten om te bouwen of verbouwen. Stel dat iemand een bouwvallig huis wil verbouwen of slopen. Dan mag die persoon dat niet en moet die intussen ook belasting op leegstand betalen.”

 

Volgens Devits heeft het voorstel van zijn partij echter geen invloed op kleinschalige projecten. “Alleen voor de bouw van meer dan twee woningen”, zegt hij. 

 

Gemeenteraadsleden Linda Van den Eede (N-VA) en Tom De Koster (CD&V) lieten weten dat bij het voorstel van Groen elke wettelijke basis ontbreekt, “afgezien van de goede bedoelingen of doelstellingen die ze hebben”. Volgens hen is de kans zeer groot dat het reglement vernietigd zal worden en bovendien ingaat tegen de hogere dwingende overheid waardoor de gemeente elke aangespannen procedure zal verliezen. “Maar ons voorstel is gebaseerd op dat van andere gemeenten waar het wel lukte zoals in Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuw”, zegt Devits.

Nuttige links