Innovatie

Waarom een groendak en zonnepanelen een gouden combinatie zijn

Soprema • 10 februari 2021

De voordelen van zonnepanelen zijn intussen meer dan bekend. Dankzij deze duurzame oplossing daalt niet alleen de energierekening, maar ook de CO2-uitstoot van bewoners. En de prijs van de woning, die gaat dan weer de hoogte in. Ook de pluspunten van een groendak zetten we al eens in de schijnwerpers. Maar wist u dat de gouden combinatie tussen pv-panelen en een groendak nóg meer oplevert? In dit artikel ontdekt u waarom zonnepanelen en extensieve groendaken het perfecte duo zijn.

Meer rendement

De afgelopen maanden waren weer maar eens hét bewijs: onze zomers worden steeds warmer. Temperaturen die oplopen tot 40°C lijken ideaal voor de werking van zonnepanelen. Hoe warmer hoe, meer rendement, toch? Maar niets is minder waar. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zonnepanelen het hoogste rendement halen bij een buitentemperatuur rond de 26°C. Wanneer het kwik die grens overschrijdt, lopen de temperaturen op een bitumineus plat dak aanzienlijk op. Met hoge buitentemperaturen is een oppervlaktetemperatuur van dakbanen tussen de 70 en 80⁰C geen uitzondering. De omgevingstemperatuur van de pv-panelen wordt op dat ogenblik zo warm, dat het rendement stevig daalt.

 

In tegenstelling tot een naakte dakhuid heeft een groendak wél een warmteabsorberend vermogen. Wanneer de beplanting volgroeid is, zorgen dauw en regen er immers voor dat het sedum als het ware gaat ‘transpireren’. Op die manier wordt de omgevingstemperatuur van de zonnepanelen verlaagd, waardoor ook het rendement weer geoptimaliseerd wordt. De combinatie groendak-zonnepanelen zorgt zelfs voor 4 à 5% meer rendement!

 

Meer biodiversiteit

Het sedum op een groendak krijgt het onder de broeierige zon soms hard te verduren. Op zich geen probleem, aangezien het daartegen bestand is, maar de droge vegetatie is dan minder biodivers. Met zonnepanelen biedt u een welkome schaduwplek aan de beplanting. Dankzij de draaiende zon krijgen verschillende plaatsen op het dak een ideale afwisseling tussen licht en donker en koel en heet. Het resultaat? Een grotere diversiteit op het groendak en een oase voor insecten. 

 

Eerst een groendak? Of eerst zonnepanelen?

Idealiter wordt eerst het groendak aangelegd, zodat de drainage- en substraatlaag al aanwezig zijn. Wanneer u zich aan die volgorde houdt, is de dakbedekking beter beschermd en wordt het waterbufferend vermogen van het groendak ten volle benut. Toch is het ook mogelijk om in een later stadium – wanneer de pv-panelen al geplaatst zijn – nog een groendak aan te leggen. 

 

Overtuigd van de gouden combinatie van een groendak en zonnepanelen? Aarzel dan niet om onze partner Soprema te contacteren voor meer informatie. Onze experts helpen u graag bij de keuze van de juiste dakopbouw of bij het ontwerp van het

Bronnen