Nieuws

Geen bouwpauze voor Gooik: 'Onze zoneringskaart is al volledig gefinaliseerd'

26 februari 2021

Steeds meer gemeenten in het Pajottenland en de Zennevallei kiezen voor een bouwpauze. Maar dus niet Gooik. “Waarom zouden we zo’n optie kiezen wanneer er al een volledig plan klaar is”, verduidelijkt burgemeester Michel Doomst op HLN.be.

Foto: Google Maps

Appartementisering wordt de voorbije jaren in heel wat steden en gemeente niet meer of amper nog aanvaard. Verschillende gemeenten kiezen er dan ook voor om een bouwpauze in te lassen voor een bepaald aantal jaren. Hierdoor wordt het voor bouwpromotoren in die periode onmogelijk om werk te maken van een meergezinswoning. De gemeenten zelf maken van die tijd gebruik om hun eigen RUP of zoneringskaart op te stellen. In Gooik zitten ze al in die fase, waardoor het volgens het gemeentebestuur niet nodig is om een bouwpauze in te lassen. 

 

Met de nieuwe zoneringskaart worden alle deelgemeenten opgesplitst in zones mét bepaalde richtlijnen. Zo wil het gemeentebestuur zorgen dat het dorpskarakter van alle deelgemeenten steeds blijft behouden. Die kaart werd eerder al goedgekeurd door de GECORO, en nu ook door de gemeenteraad. Ook zal er via de zoneringskaart de open ruimten worden bewaard en niet verder aangesneden. “De komende decennia zal het steeds moeilijker worden voor jongere mensen om een huis of appartement te vinden”, gaat Doomst verder. “Wij willen er natuurlijk voor zorgen dat jong én oud hier kwaliteitsvol kan wonen. Daarom hebben we ervoor gekozen om enkel in en rond de kernen en knooppunten te verdichten en kansen te geven aan nieuwe creatieve woonvormen zoals Villa Strijland. In de kernen zal dit gaan over een maximum van twee bouwlagen, duplex niet inbegrepen, op voorwaarde dat het gelijkvloers een commerciële ruimte wordt.”

Nuttige links