Nieuws

Steeds meer hoger geschoolde vrouwen vinden hun weg naar de bouw

1 maart 2021

Uit de recentste onderwijsstatistieken blijkt dat vrouwen wel degelijk geïnteresseerd zijn in een bouwopleiding. Meer nog: hoe hoger het studieniveau, hoe groter het aandeel van vrouwelijke leerlingen of studenten. Van de studenten die voor burgerlijk bouwkundig ingenieur studeert, is nu bijna 24% een vrouw terwijl van de leerlingen van het beroepssecundair bouwonderwijs amper 3% een vrouw is. In totaal telt het bouwonderwijs zo’n 800 vrouwelijke leerlingen en studenten. Dat kan volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) beter. Vandaar dat de VCB deze week een radiocampagne over vrouwen in de bouw lanceert.

Het Vlaamse bouwonderwijs trekt wel degelijk vrouwen aan en is dus niet langer een mannenbastion. Het telt onder zijn leerlingen en studenten volgens de laatst beschikbare statistieken meer dan 800 vrouwen: 264 in het hoger en universitair onderwijs, 130 in het technisch secundair onderwijs (TSO) en 430 in het beroepssecundair onderwijs (BSO).

 

Maar het aandeel van de vrouwen ligt duidelijk hoger in de hogere en universitaire bouwopleidingen. In de opleidingen voor burgerlijk ingenieur bouwkunde bedraagt het nu bijna 24%. Onder de studenten voor professionele bachelor bouw en voor industrieel ingenieur in de bouwkunde bedraagt het ongeveer 12%. In de nieuwe graduaatsopleiding voor werforganisatie is hun aandeel beperkt tot circa 8,5%.

 

Ingenieur-architect

In dit verband bestaat wel een opvallende uitschieter: de opleiding voor ingenieur-architect die voor meer dan de helft uit vrouwelijke studenten bestaat. Zoals ook de aannemers zelf steeds meer bij het ontwerp van projecten worden betrokken en zich dus niet louter beperken tot de uitvoering, komen ook in hogere en universitaire bouwopleidingen ook steeds meer digitale ontwerptechnieken met BIM (Building Information Modelling), Virtual en Augmented Reality en andere 3D-technieken aan bod. Maar dat is volgens de VCB nog onvoldoende bekend. Dit toont wel aan dat de hogere bouwopleidingen nog veel potentieel bieden om meer vrouwelijke studenten aan te trekken.

 

In de TSO-opleiding bouw- en houtkunde die in principe op hoger onderwijs voorbereidt, bedraagt het aandeel aan vrouwen nog 7% maar in TSO bouw-, hout-, koel- en warmtechnieken nog maar 3 à 4%. Voor de BSO-opleidingen die verband houden met de bouw, bedraagt het aandeel aan vrouwen ook maar ongeveer 3%. Daar bestaat maar een uitschieter: de BSO-opleidingen voor schilderen en decoratie die voor ongeveer een derde uit vrouwelijke leerlingen bestaan.

 

Campagne

Bouwen is zoveel meer dan handenarbeid. Ook in TSO en BSO is het belangrijk inzicht te verwerven, planmatig en efficiënt te leren werken, zelfstandig oplossingen te vinden en ook steeds meer met digitale tools te werken. Meer dan ooit heeft de bouw talenten van mannen én vrouwen nodig. De VCB roept meisjes en vrouwen op om het voorbeeld van de vrouwelijke studenten te volgen die voor een opleiding voor burgerlijk ingenieur bouwkunde kozen.

 

Volgende week loopt daarover een campagne van de VCB. Dan staan dames met heel uiteenlopende jobs in de bouw centraal in het programma ‘Spits’ op Radio 2 met presentator David Van Ooteghem. Ook is er aandacht voor meisjes met een bouwopleiding. Dit in aanloop naar de internationale vrouwendag op 8 maart. Deze reeks is elke dag te beluisteren van 1 tot en met 5 maart tussen 16 en 18 uur. Op vrijdag staat de uitzending helemaal in het teken van de bouw met een uitzending op een werflocatie. Ook de imagocampagne #WERFze van de VCB komt hierbij ruim aan bod. Want ook daar komen dames in bouw en in bouwopleidingen ruimschoots aan bod. Ontdek het via www.werfze.be

Bronnen
  • VCB