Innovatie

Maak kennis met de gebouwen van Sopracity

2 maart 2021

Sopracity is een weergave van een doorsnee stad uit de echte wereld. In de tool ziet u veelvoorkomende bouwprojecten die vandaag een uitdaging vormen voor voorschrijvers. Maar er is meer: Sopracity groeit! In de toekomst zullen nóg meer gebouwen hier hun plek vinden. Bovendien wordt het later zelfs mogelijk om uw eigen ontwerpen door te sturen via BIM-files zodat ook deze te zien zijn in de metropool. Zo wordt Sopracity na verloop van tijd dé referentiestad. We nemen u graag mee op een wandeling langs de verschillende gebouwen die nu al te vinden zijn in Sopracity.

CLUB EXPERT

Onder het bekende mammoet-logo schuilt een virtuele replica van het hoofkantoor van SOPREMA in Grobbendonk. Dit bijna energie-neutraal gebouw is een perfect voorbeeld van de verschillende mogelijkheden van onze oplossingen. Ons kantoor bevat een prachtig gebogen groendak, maar ook een parking, een terras en een balkon. Daarnaast kunt u hier verschillende systemen ontdekken voor vloeren, gevels, muren, wanden en funderingsmuren. 

 

Ons opleidingscentrum CLUB EXPERT is dan weer een goede weergave van de meerwaarde die een plat dak kan bieden. Zo’n dak maximaliseert namelijk de bruikbare ruimte en kan in de zomer bijvoorbeeld als gezellig dakterras fungeren. Daarnaast is ons CLUB EXPERT-dak ook een energiedak, afgewerkt met zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn ook in Sopracity terug te vinden op het dak van CLUB EXPERT. 

 

KANTOOR

Voor de bouw van kantoren gelden tegenwoordig strenge eisen. Er moet voldoende lichtinval zijn, het binnenklimaat moet geregeld kunnen worden, werknemers moeten over genoeg parkeerplaatsen beschikken en het gebouw moet voor iedereen toegankelijk zijn, flexibele indeling ifv flexwerken. Daarnaast vormen ook brandveiligheid en efficiënt energiegebruik een grote uitdaging. Extra’s als dakterrassen zijn een grote meerwaarde voor werknemers. Het kantoor van de toekomst moet dan ook als een thuis aanvoelen en tegelijkertijd professionaliteit uitstralen. U wilt als voorschrijver natuurlijk niet inboeten aan esthetiek én u wilt trouw blijven aan uw eigen stijl. Met de SOPREMA-waterdichtings- en isolatieproducten is dat allemaal mogelijk. 

 

OPSLAGPLAATS

In een logistiek centrum zijn vooral snelheid en efficiëntie van tel. Hoe benut u als voorschrijver elk stukje van het gebouw? Hoe bereikt u de grootste logica in uw ontwerp? SOPREMA biedt een antwoord op deze vragen met tal van waterdichtings- en isolatiesystemen.  

 

Uiteraard speelt ook veiligheid een grote rol. In de technische fiches van alle voorgestelde producten leest u meer over de brandklasse van elk materiaal. Deze materialen bieden de beste bescherming voor werknemers en opgeslagen goederen in opslagplaatsen, magazijnen en distributiecentra. En zelfs hier, in dit uiterst functionele gebouw, verliezen we het esthetische aspect niet uit het oog. 

 

APPARTEMENT

We zijn genoodzaakt om steeds kleiner te wonen. Bouwgrond wordt dan ook een gegeerd goed. Bewijs daarvan is de populariteit van zogenaamde tiny houses, maar ook van appartementen. Appartementsgebouwen zijn niet langer alleen in steden te vinden en worden nu ook gebouwd in landelijke omgevingen. Een andere oplossing om meer woonruimte te creëren, is de toevoeging van dakterrassen, balkons en galerijen. Ook daarvan vindt u een voorbeeld in Sopracity.

 

ECOHUIS

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook in de bouwsector. SOPREMA speelt in op de vraag naar ecologische bouwmaterialen met PAVATEX, natuurlijke houtvezelisolatie. Met dit gamma streven we naar een gesloten kringloop. Voor het vervaardigen van deze isolatiematerialen maken we uitsluitend gebruik van hernieuwbare energiebronnen om hoogwaardige producten te bekomen die circulair zijn. Daarnaast hebben de PAVATEX-producten een uiterst lange levensduur en zijn ze geschikt voor circulaire bouwprojecten. De isolatie is bovendien niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook voor het wooncomfort van de bewoners. Rekening houden met het milieu betekent immers niet dat u moet inboeten aan kwaliteit en comfort. In het ecohuis stellen we u verschillende ecologische systemen voor die kunnen toegepast worden voor hellende daken, balkons, gevels, muren en vloeren. 

 

PRIVÉWONING

Bewoners stellen hoge eisen aan architecten voor de bouw van hun woning. Daarnaast legt ook de overheid strenge normen op. Maatwerk speelt een belangrijke rol in dit soort projecten. Het dak van particuliere huizen is geëvolueerd tot een vijfde muur en wordt steeds vaker omgebouwd tot een leefruimte zoals een dakterras of een daktuin. Ook hier speelt ecologie een grote rol. Van platte tot hellende daken, vloeren en funderingsmuren: in Sopracity vindt u kwalitatieve topsystemen voor elk onderdeel van de moderne privéwoning.  

 

WINKELCENTRUM

Online retail is tegenwoordig een geduchte concurrent van buurtwinkels. Winkelcentra, waar verschillende shops gegroepeerd worden en waar ‘belevenis’ centraal staat, winnen dan ook aan populariteit. Het esthetische aspect is bij zo’n projecten erg belangrijk. Daarnaast dient u als voorschrijver rekening te houden met factoren als duurzaamheid, ecologie en onderhoudsvriendelijkheid. Idealiter wordt de beschikbare ruimte slim benut en is het winkelcentrum vlot bereikbaar. Voldoende parkeerruimte is daarbij een must. SOPREMA maakt dit alles voor u mogelijk. 

 

ZIEKENHUIS

De zorgsector zet de laatste jaren sterk in op vernieuwing en innovatie. Ziekenhuizen ondergaan een grondige renovatie of er wordt voor nieuwbouw gekozen. Functionaliteit is daarbij uiteraard het belangrijkste, maar ook elementen als een groendak kunnen het verblijf van patiënten aangenamer maken. De rol van de voorschrijver is daarbij niet te onderschatten. SOPREMA ondersteunt u graag in deze projecten.   

 

WOONZORGCENTRUM

De vergrijzing van de samenleving is een feit en bijgevolg is er steeds meer vraag naar zorgwoningen en woonzorgcentra. Centrale uitdagingen in dergelijke projecten zijn voornamelijk toegankelijkheid en onderhoudsvriendelijkheid. Materialen moeten voldoen aan heel wat (wettelijke) eisen. SOPREMA helpt u om dit soort ontwerpen tot een goed einde te brengen. 

 

SCHOOL

Het klassieke schoolgebouw is niet langer de norm. Bestaande scholen hebben nood aan een update en nieuwe gebouwen moeten klaar zijn voor de toekomst van het onderwijs. Als voorschrijver dient u extra aandacht te besteden aan een flexibele indeling van de ruimtes, de akoestiek, natuurlijke lichtinval én een gezond binnenklimaat. Wij beschikken over slimme waterdichtings- en isolatiesystemen die aan al deze noden voldoen.

Nuttige links