Nieuws

Robbrecht & Daem ontwerpt nieuw onthaalgebouw voor Rubenshuis

17 maart 2021

Het Rubenshuis in Antwerpen krijgt in 2024 een nieuw onthaal- en belevingsgebouw. Het zal verrijzen aan Hopland op een braakliggend stukje grond naast de tuin van het huidige complex. Dat meldt De Tijd. Robbrecht & Daem brengt met het ontwerp een discrete ode aan Rubens. Het design knipoogt o.a. naar de boekencollectie van Rubens die ooit op die plek werd bewaard. 'Het heeft de structuur van twee grote boekenkasten die tegenover elkaar staan. En het wordt getypeerd door de klassieke eenvoud van het Italiaanse palazzo, dat Rubens bewonderde', zegt architect Paul Robbrecht.

Het nieuwe onthaalcentrum - Robbrecht & Daem

Rubens kocht de woning in 1610. Hij tekende zelf de plannen voor de uitbreiding met een schildersatelier en een portiek als verbindingsstuk tussen huis, atelier en tuin. De meester was erg gecharmeerd door de architectuur van de klassieke oudheid en de renaissance. Die stijlen komen samen in de nieuwe delen van het Rubenshuis. Na Rubens' dood kreeg het huis verschillende bestemmingen, waaronder eventjes die van gevangenis. In 1937 kocht de stad Antwerpen het gebouw en na de Tweede Wereldoorlog werd het een museum.

 

Anno 2021 barst het gebouw barst stilaan uit zijn voegen. Er komen in normale tijden zo'n 200.000 bezoekers uit alle windstreken. 'Als museum beantwoordt het niet aan de internationale standaarden. Een bezoeker vraagt meer dan een spannend museum. Er horen ook een onthaal, informatiebalie, cafetaria, sanitair en museumwinkel te zijn. Ook een betere toegankelijkheid en klimaatbeheersing zijn nodig', aldus directeur Ben Van Beneden.

 

Het nieuwe gebouw moet op al die noden een antwoord bieden en meer ruimte geven aan het onderzoekscentrum Rubenianum, ondersteunende diensten en een bibliotheek. Het project omvat ook de herinrichting van de tuin en een aantal renovaties in het museum. Het totale kostenplaatje bedraagt 17 miljoen euro.

Bronnen