Innovatie

Creëer een minimalistisch volume met Cedral leien op dak én gevel

18 maart 2021

Architecten gaan vaak op zoek naar manieren om de verschillende volumes van eenzelfde project een duidelijke identiteit te geven. Dit is exact wat Atelier d’Architecture Marie Marcotty voor elkaar bracht bij de uitbreiding van een dierenartsenpraktijk in Plainevaux. Door het dak en de gevel van het hoofdvolume te bekleden met uniforme zwarte Cedral leien, voorheen Eternit leien, en deze optimaal te combineren met de houten schil van het aanpalende volume werd een uiterst leesbaar geheel gecreëerd. Bekijk meer foto’s van dit project of vraag gratis een Cedral staal.

Het gebouw in kwestie telt drie niveaus en herbergt op het gelijkvloers een dierenkliniek met de nodige kooien en een technische ruimte, die is ingegraven in het talud. De eerste verdieping biedt plaats aan een kine- en verzorgingsruimte, een klein kantoor en een achterliggend buitenterras (op het dak van de technische ruimte). Op de tweede verdieping is een appartement ingericht.

 

Sobere en uitgepuurde uitstraling

Het nieuwe gebouw springt meteen in het oog dankzij zijn uitgepuurde uitstraling. Architecte Marie Marcotty: «Voor de bekleding van het hoofdvolume zochten we in de eerste plaats een materiaal waarmee we zowel het dak als de gevel een minimalistische look konden geven. Het was de bedoeling om een makkelijk herkenbaar hoofdvolume te realiseren, aangevuld met een tweede volume dat de circulatievoorzieningen omvat, waarvan de materialen werden doorgetrokken naar binnen om de inkomhal op elke verdieping het nodige cachet te geven. De vergrijsde houtbekleding op de gesloten geveldelen van het tweede volume vormt een halfopen schil rond de externe trappenkern. Ze contrasteert met de leibekleding op het hoofdvolume en creëert op die manier een zekere ‘warmte’.»

Integratie in bebouwde omgeving

De zwarte Alterna-vezelcementlei bleek het ideale materiaal te zijn om de gevel van het hoofdvolume de beoogde allure te geven. Dankzij de specifieke plaatsingsmethode (halfsteensverband) accentueert ze de horizontale lijnen. Met hun strakke voorkomen en hun donkere tint sluiten de leien aan bij de minerale materialen in het straatbeeld, en dat op een economische en hedendaagse manier. Marie Marcotty: «We hebben niet enkel voor vezelcementleien geopteerd vanwege de esthetiek, maar ook vanwege hun duurzaamheid.» Het regelmatige patroon van het materiaal geeft de gevels van het gebouw textuur, naar het beeld van een baksteen of een breuksteen. Ook de plaatser verdient een eervolle vermelding voor de piekfijne uitvoering.

 

Leesbaar geheel

Het dak kreeg dezelfde bekleding als de gevels. Dit geeft de buitenschil van het hoofdvolume een herkenbare identiteit. De minimalistische en uitgepuurde uitstraling wordt niet gehypothekeerd door de dakgoot, vermits deze laatste van het Ardense type is en ietwat terugliggend is geplaatst ten opzichte van de dakrand. De doordachte architectuur zorgt ervoor dat meteen duidelijk is welk volume welke functie bekleedt.

 

Bekijk meer foto’s van dit project.

Wil je zelf eens zien en voelen wat Cedral jou te bieden heeft? Vraag een gratis staal.