Nieuws

Nieuwe prijs moet Brusselse architectuur in de verf zetten

29 maart 2021

Het Brussels Gewest lanceert een eigen architectuurprijs. De Brussels Architecture Prize (BAP) zal elke twee jaar worden uitgereikt aan nieuwe en bijzondere architectuurprojecten in Brussel of van Brusselse hand daarbuiten.

De Brussels Architecture Prize is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat wordt uitgevoerd door Urban in samenwerking met A+ Architecture in Belgium. De eerste architectuurprijs wordt eind dit jaar al uitgereikt. Bureaus kunnen zich nu nog tot 31 mei inschrijven met projecten die tussen 2018 en 2021 zijn opgeleverd. De prijsuitreiking volgt in december.

 

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet: “Brussel is razendsnel aan het veranderen. De kwaliteit van onze publieke ruimte en onze gebouwen gaat pijlsnel de hoogte in en dat hebben we voor een groot stuk te danken aan de vele sterke architecten in onze stad. We willen onze ijzersterke architectuurscene in de schijnwerper plaatsen en aan de wereld tonen dat Brussel een absolute topper aan het worden is wat hedendaagse architectuur betreft.”

 

Lisa De Visscher,  artistiek directrice van A+: "Vandaag is Brussel een voorbeeld voor Europa op gebied van architecturale kwaliteit, stedenbouwkundige innovatie, renovatie en reconversie, hergebruik en circulair bouwen. Een prijs is de beste manier om die werken en hun makers te honoreren.”

 

Categorieën

Er zijn prijzen te verdienen in vier categorieën.

  • ‘Kleine interventie’ gaat over architectuurprojecten van minder dan duizend vierkante meter. Dat kunnen nieuwe gebouwen of verbouwingen zijn, zolang ze maar slim ingebed zijn in de stad.
  • ‘Grote ingreep’ is een prijs voor gebouwen die de stad in zekere zin hertekenen, bijvoorbeeld door hun volume of uitzicht.
  • In de categorie ‘publieke ruimte’ kunnen projecten in straten, pleinen en wijken in de prijzen vallen.
  • De categorie ‘extra muros’ bekroont Brusselse bureaus die buiten de stad, in België of in het buitenland, bijzondere architectuurprojecten ontwerpen.

 

Jury

De professionele internationale jury is samengesteld uit gerenommeerde buitenlandse architecten en sleutelpersonen uit de internationale architectuurwereld met een relatie tot (of liefde voor) Brussel.

 

Een publieksjury kiest, los van alle categorieën, uit de 32 genomineerden een favoriet project. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs van de Brussels Architecture Prize.