Nieuws

Taskforce gaat Vlaamse bouwshift onder de loep nemen na open brief

7 april 2021

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir richt een taskforce op die de geplande Vlaamse bouwshift of betonstop onder de loep moet nemen, meldt Knack. Dat initiatief komt er na een gezamenlijke open brief die naast de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning ook ondertekend werd door NAV, Boerenbond, Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu.

Foto: Boumediene Belbachir

In de open brief stellen de voorzitters van de Boerenbond, Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, Netwerk Architecten Vlaanderen en de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning dat Vlaanderen afstevent op "een bouwshift op papier". Doordat eigenaars van gronden vergoed zullen worden tegen 100 procent van de huidige marktwaarde, zullen de kosten hoog oplopen, terwijl gemeentes juist krap bij kas zitten. De ondertekenaars van de open brief vrezen dat de regeling zo onbetaalbaar wordt.

 

Haalbaar en betaalbaar

"De open brief stemde mij gelukkig", zo verraste minister Demir vandaag in het Vlaams Parlement. Volgens haar is de brief een bewijs dat alle betrokken actoren wakker liggen van het belang van open ruimte. De minister kondigt ook meteen de oprichting van een taskforce aan die de hele bouwshift moet bekijken. Het is volgens Demir belangrijk om "zonder taboes" en met "een open visie" naar het dossier te kijken.

 

Bedoeling is dat de taskforce, met daarin onder meer ruimtelijke planners maar ook financiële experten, op korte termijn het tijdspad voor de bouwshift richting 2040 uitstippelt en daarbij een antwoord zoekt op vragen als: "Wat is een correcte vergoeding voor eigenaars? Wat zal het kosten? Wat betekent de regeling? Is dat betaalbaar", aldus Demir. De oefening moet resulteren in een bouwshift die "haalbaar en betaalbaar is".

 

Bronnen