event

Nieuwe editie ‘Festival van de Architectuur’ van 14 t.e.m. 17 oktober 2021

12 april 2021

Mooie vooruitzichten aan de horizon! Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert dit najaar opnieuw het Festival van de architectuur. Met ‘In transit’ als thema en Oostende als uitvalsbasis. Vier dagen lang, van 14 t.e.m. 17 oktober, staat architectuur in de breedste zin van het woord in de kijker. Verwacht je aan workshops, talks, wandelingen en voorstellingen. Er staat echt voor iedereen iets op het programma.

Tijdens het tweejaarlijkse Festival van de architectuur (F/a) kan iedereen vier dagen lang proeven van architectuur in de breedste zin van het woord. Waarom is het zo belangrijk dat onze leefomgeving goed ontworpen is? En wat betekent dat, ‘een goed ontworpen leefomgeving’? De organisatoren dagen architecten, ontwerpers, kunstenaars, beleidsmakers en het grote publiek uit om over deze vragen na te denken. 

 

Elke editie vindt het festival in een andere stad plaats, en dit jaar is het te gast in Oostende. Over de hele stad kan je vier dagen lang deelnemen aan activiteiten en workshops, tentoonstellingen bezoeken en lezingen bijwonen. De laatste dag gaan in heel Vlaanderen en Brussel de deuren open van opmerkelijke gebouwen en bijzondere ontwerpbureaus tijdens de Dag van de architectuur.

 

Thema: 'In Transit'

In een maatschappij die draait rond efficiëntie verplaatsen we ons zo snel mogelijk van A naar B. Die drang naar snelheid zorgt ervoor dat we voorbij gaan aan de weg die ons tot onze bestemming brengt. En dat is jammer, want de reis biedt vaak de mooiste inzichten.

 

"Dit jaar vertraagt het Festival van de architectuur en nemen we je mee naar onderweg", beloven de organisatoren. "We ruilen bestemd in voor onbestemd, vast voor fluïde, continuïteit voor kentering. In deze tussenfase ontstaat ruimte voor ontmoeting en verbeelding. Het thema In transit is onlosmakelijk verbonden met verandering, en die zoektocht hebben we vandaag meer dan ooit nodig. Als stad in transit is Oostende de ideale uitvalsbasis om samen in dit thema te duiken."