Nieuws

Natuurpunt en gemeente Hoeilaart in de clinch over behoud open ruimte

14 april 2021

In december vorig jaar maakte het gemeentebestuur van Hoeilaart bekend dat een herziening van het structuurplan ervoor zou zorgen dat zeventien hectare open ruimte die nu ingekleurd is als woonuitbreidingsgebied 'teruggegeven' zou worden aan de natuur. Maar volgens Natuurpunt Druivenstreek misleidt het gemeentebestuur haar inwoners, meldt het in Het Laatste Nieuws.

Foto: Google Maps

"Simpelweg omdat de Vlaamse regering die woonreservegebieden in het kader van de bouwshift al 'teruggaf'", valt in de mededeling van Natuurpunt te lezen. "De burger wordt dus blij gemaakt met een dode mus: iets waar hij al recht op heeft, wordt hem voorgeschoteld als een grote toegift." Volgens Natuurpunt zal geen 17 hectare teruggegeven worden aan de natuur, maar zal er net 15 hectare opgeofferd worden voor bebouwing.

 

Burgemeester Tim Vandenput weerlegt de uitspraken. "Vlaanderen heeft ons nooit gezegd dat die bestaande woonuitbreidingsgebieden definitief geschrapt zijn als woongebied." Vandenput geeft wel toe dat onder meer in de Vosdelle en in de Gladiolenlaan bebouwing in de toekomst mogelijk toegestaan zal zijn. "Maar dat is een gevolg van een vraag van de provincie en Vlaanderen om aan kernversterking te doen."