Nieuws

100.000 euro voor restauratie Huis Guiette (Le Corbusier) in Antwerpen

15 april 2021

Vlaams minister Matthias Diependaele heeft een erfgoedpremie van 95.000 euro toegekend voor de eerste fase van de restauratie van het Antwerpse Huis Guiette, meldt De Standaard. De privéwoning is een ontwerp van de wereldberoemde architect Le Corbusier en is sinds enkele jaren erkend als Unesco-werelderfgoed.

Foto: Google 2020

Het ­dateert uit 1927 en is een van de vroegste modernistische ontwerpen van de Zwitsers-Franse architect Le Corbusier (1887-1965). Het is het enige huis van Le Corbusier in België en staat op de Unesco ­Werelderfgoedlijst.

 

In een eerste fase worden het dak, het dakterras en het balkon aan de straatzijde vernieuwd of hersteld, net als een deel van het schrijnwerk en de ­gevels die bij het dakterras aansluiten. ‘De meeste elementen die in deze fase worden aangepakt, zijn niet meer origineel’, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. ‘Deze restauratie is dus een uitstekende gelegenheid om Huis Guiette er weer wat meer te laten uitzien zoals Le Corbusier het bedoeld heeft.’

 

Later komen ook nog de rest van het schrijnwerk en de gevels aan de beurt, en tot slot het interieur.

 

Het restauratiedossier werd opgesteld door architect Luc Deleu en gebeurt in nauw overleg met de Fondation Le Corbusier in Parijs.