Nieuws

5 tips om alles uit je iPhone of iPad te halen als architect

Jeroen De Paepe (ArchiSnapper) & NAV • 19 april 2021

Als je vaak onderweg bent tussen je (thuis)kantoor, de werven, en je samenwerkt met verschillende betrokken partijen, daarbij plannen of documenten bespreekt, schetsen en tekeningen maakt, opleverpunten noteert etc. Dan is een praktische, goed uitgeruste tablet of smartphone een geschenk uit de hemel. Om het jou makkelijker te maken, delen we samen met onze partner ArchiSnapper 5 handige tips & tricks om het maximale uit jouw iPad of iPhone te halen.

DeWalt iPhone case

Dit artikel verscheen origineel op de ArchiSnapper blog en werd geschreven door Jeroen De Paepe, oprichter van ArchiSnapper. Het artikel werd aangevuld door NAV.

 

Content

  • Win meer tijd/geld met deze nuttige accessoires
  • Gebruik de juiste apps
  • Gebruik de Apple Pencil
  • Gebruik spraak-naar-tekst
  • Maak een back-up van je iPad

 

1. Win meer tijd/geld met deze nuttige accessoires

 

Beschermhoes

Je weet hoe het op de werf is. Er is veel wind, overal ligt stof. Een beetje later begint het dan ook nog te regenen en plots gebeurt het: je klimt op een ladder en je iPad valt op de grond.

 

Aiai.. Heeft je waardevolle iPad of iPhone deze val overleefd?

 

Wel, zonder beschermhoesje zou een iPad/iPhone stuk zijn. Hoewel ze bekend staan om hun geweldige productiviteitscapaciteiten, zijn het niet de meest stevige toestellen op de markt. Gelukkig kan een hard cover soelaas brengen!

 

Een van de beste harde, waterbestendige covers voor iPad en iPhone blijkt de Griffin Survivor case te zijn. Deze werd zelfs getest volgens de standaarden van het Amerikaanse Departement van Defensie en kan tegen felle wind, regen en stof! Griffin claimt dat hun case bescherming biedt voor je iPhone, zelfs als deze van 3 meter hoogte valt en op een betonnen oppervlak terechtkomt!

 

Andere zeer robuuste cases die zowel waterdicht als shockproof zijn, vind je in het gamma van Armor-X en Otterbox.

 

Als je een architect bent en je wil graag een stevige iPad-hoes die niet per se water – en schokbestendig is, dan is de Tech21 Impact Clear Case met Pennenhouder (van Apple) ook een zeer goede optie. Deze cover biedt een goede bescherming tegen stoten en krassen doordat het met een performant stootvast materiaal is gebouwd. Wat ook geweldig is aan deze cover, is de handige ingebouwde houder voor de Apple Pencil, waarop we straks zullen terugkomen! Dit is vooral handig voor wie regelmatig een klein stress opstootje krijgt wanneer je de pen niet meer terugvindt op de werf. Klinkt dit bekend? 

 

Of—voor diegenen die toch nog steeds de voorkeur geven aan een old-school lintmeter—wat vind je van deze DeWalt iPhone case (zie foto bovenaan)?

 

Toetsenbord + trackpad voor iPad

Als je op de werf veel teksten moet schrijven (bijvoorbeeld een vergaderverslag of uitgebreid werfverslag), dan is een beschermhoes met ingebouwd toetsenbord en trackpad misschien iets voor je! Zo moet je niet de hele tijd switchen tussen smartphone en tablet (om foto’s te nemen of op een app te werken) of laptop (om lange teksten te schrijven).

 

Logitech en Apple bieden allebei goede toetsenborden aan om je iPad nog productiever te maken. Niet alleen kan je er gemakkelijker op typen, maar ze bieden toch ook wat bescherming.

 

Wil je enkel een toetsenbord, dan raad ik persoonlijk de Logitech Slim Folio aan. Deze hoes met toetsenbord is aangenaam om op te typen en heeft veel weg van een typisch laptop toetsenbord, de hoes biedt ook bescherming, zonder de iPad onnodig zwaar te maken.

 

Heb je een iPad Pro of iPad Air van de 4de generatie, dan kan je jouw iPad bij wijze van spreke omtoveren tot laptop met behulp van Apple’s Magic Keyboard. Dit keyboard bevat zowel een toetsenbord, als een trackpad, en zet het iPad scherm iets hoger voor een aangename werkervaring. Enkele nadelen aan dit keyboard: je kan er je Apple Pencil (nog) niet in opbergen, het is vrij zwaar, en eigenlijk ook best wel duur (€ 339 – € 399).

 

Vind je dit teveel, of heb je een andere iPad, dan is de goedkopere Logitech Combo touch (€ 149) een waardig alternatief. Ook deze hoes bestaat zowel uit toetsenbord als trackpad, extra pluspunt: je kan er je Apple Pencil wél in opbergen.

2. Gebruik de juiste apps

 

ArchiSnapper (werfverslagen)

Met een app zoals ArchiSnapper kun je met je iPhone of iPad meteen vanop de werf, observaties documenteren, samen met foto’s en aantekeningen, locatieaanwijzingen en meer. De werfverslagen en opleververslagen worden automatisch gegenereerd volledig in een zelfbepaalde lay-out en huisstijl, klaar voor verzending.

ArchiSnapper – de app die Architecten, Aannemers en Ingenieurs verlost van het gedoe met werfverslagen.

Vergelijk dit met het traditionele proces voor het opstellen van een werfverslag, die typisch als volgt verloopt: De traditionele methode houdt in dat architecten of aannemers opmerkingen noteren (via notes, of via pen en papier), foto’s nemen, op plannen zaken aanduiden … en achteraf op kantoor het verslag nog vanaf nul moeten uitschrijven in Word: punten uitschrijven en nummeren, projectgegevens noteren, foto’s invoegen, de layout juist zetten, … Dit neemt al snel een paar uur in beslag, per verslag.

 

Je kan natuurlijk op deze manier blijven verderwerken, op de klassieke manier met pen en papier. Zoals je het gewend bent. Maar als je een tablet of een smartphone hebt, zou het jammer zijn om niet 90% van de taken voor een werfverslag/veiligheidsverslag/opleververslag te automatiseren met een app of software.

 

Adobe Acrobat Reader for Docs

Adobe Acrobat Reader is de meest gebruikte app voor het bekijken, ondertekenen en annoteren van PDF-documenten. Essentieel als je veel met PDF’s werkt. Betrouwbaar, én gratis.

 

GoodNotes 5

Met deze app sla je handgeschreven notities op waar je nadien ook zaken in kan opzoeken. Bewaar en orden moeiteloos al je documenten en notities op één plek.

 

MyMeasures

Met de MyMeasures App kan je een foto maken en afmetingen toevoegen. Zo noteer je de afmetingen van een object of ruimte gestructureerd, wat de verstaanbaarheid ten goede komt, en het risico op fouten verkleint.

CamToPlan

CamToPlan is een augmented reality app waarmee je eenvoudig grondplannen kan maken met je smartphone of tablet.

 

PCalc Lite

De PCalc Lite app is een eenvoudige, gebruiksvriendelijke, goed ontworpen en veelzijdige rekenmachine. Pluspunt: gratis en zonder advertenties.

 

Meten App

Je iPad en iPhone hebben een eenvoudige meetapp ingebouwd. De meetapplicatie maakt gebruik van augmented reality (AR) technologie om van jouw apparaat een digitale meettool te maken.

 

Deze Apple Measure(Meten) app werkt goed in situaties waar ruwe afstandsmetingen volstaan. Het spreekt voor zich dat wanneer je exacte metingen nodig hebt, zoals voor het installeren van ramen of het opstellen van nauwkeurige vloerplannen, je een nauwkeuriger (laser)meetinstrument nodig hebt.

Microsoft Office/Google Cloud

Heb je een Microsoft Office 365-abonnement, dan kan je de Microsoft-suite ook op je iPad gebruiken.

 

Een persoonlijk Microsoft Office abonnement heb je al voor € 5,99/maand. Het zakelijke abonnement kost € 12,50 per maand en geeft je alles wat in het persoonlijke abonnement zit, plus Exchange, SharePoint, Skype voor Business en Microsoft Teams. Hier vind je alles wat je moet weten om te beginnen met Microsoft Office op je iPad.

 

Heb je een Google-account (bijvoorbeeld voor Google Drive voor cloudopslag), dan kan je ervoor kiezen om Google Docs, Google Sheets en Google Slides op je iPad te gebruiken in plaats van de Microsoft-suite. Zoals je intussen wel weet, zijn deze Google-oplossingen ideaal om in samen te werken, aangezien je er tegelijkertijd met anderen in kan werken.

 

De combinatie van een professionele cloudservice (zie hieronder) en een Microsoft 365-abonnement of Google (Drive en Docs) account zorgen ervoor dat je niet alleen toegang hebt tot al je documenten en bestanden, waar je ook bent, maar dat je ook gemakkelijk kunt schakelen tussen je desktop of laptop op kantoor en je iPad onderweg om tekstbestanden en spreadsheets verder te bewerken.

 

3. Gebruik de Apple Pencil

De Apple Pencil is eigenlijk een pen waarmee je kan schrijven, tekenen, schetsen of notities maken op je iPad.

 

Je kan er mee schrijven zoals je met een gewone pen zou doen. De Pencil is heel accuraat en gevoelig. Je zal verbaasd zijn als je ziet hoe goed het werkt, echt waar.

 

Je kan ook een foto of document scannen of zelfs gewoon een foto nemen en er dan meteen op schrijven of tekenen. Er zijn veel opties om de dikte van de pen aan te passen, alsook de kleur, textuur, enz. Je kan hiermee ook perfect rechte lijnen mee tekenen en hoeken nauwkeurig aanpassen.

 

Om notities te nemen, bevelen we eerder de Notability app, of GoodNotes app aan, dan de Notes app die al op je iPad geïnstalleerd staat, omdat het meer functies heeft en nauwkeuriger is.

Geleidelijk aan zien we ook de eerste deftige handschriftherkenning apps op iPad verschijnen. Deze apps kunnen de krabbels die je met de pencil maakt, omzetten naar een concrete digitale tekst. MyScript Nebo is hier een goed voorbeeld van. Het is alsof je een email schrijft met jouw pen!

 

Je iPad (Pro) uitgebreid met een toetsenbord, Apple Pencil, en eventueel een trackpad of draadloze muis, maakt van je iPad een krachtig werkinstrument.

 

Extra tip: makkelijk screenshots maken met je Apple Pencil:

  • Veeg met je Apple Pencil vanaf de linker- of rechterbenedenhoek diagonaal omhoog
  • Je ziet dat het scherm verkleint
  • Laat los om het screenshot te maken
  • Je kan meteen notities toevoegen, schetsen, en deze opslaan of delen met anderen

 

4. Gebruik spraak-naar-tekst

Als je in de bouw werkt, dan komt dit scenario je zeker bekend voor:

Je bent op de werf, jouw handen zijn vuil of het is koud, en je draagt handschoenen. Je hebt net een foto getrokken van een probleem dat dringend opgelost moet worden, dus wil je dit graag onmiddellijk naar de betrokken partijen sturen. Maar jongens toch.. met je vuile vingers typen of telkens die handschoenen moeten uittrekken om te typen … lastig!

 

Dit is nog maar één voorbeeld van hoe de spraak-naar-tekst nuttig kan zijn. Denk ook eens aan een opleververgadering waarbij je geen tijd hebt om alles voluit te schrijven of eender welke situatie waar je snel notities wil nemen.

 

Spraak-naar-tekst lost het probleem snel op. Kort gezegd: jij spreekt en de iPad/iPhone schrijft. Zo simpel is het!

 

Je hoeft je (vuile) vingers niet te gebruiken, en kan die lekker warme handschoenen gewoon aanlaten. Je dicteert je notitie, en als je klaar bent, zeg je ‘gereed’ (‘done’). Ok, maar concreet: hoe werkt dat dan?

 

Wel zo: als je jouw toetsenbord opent, zie je een microfoon-icoontje.

Klik hierop en je kan beginnen spreken.

 

Als je het microfoonicoontje niet ziet op je toetsenbord, dan moet je bij instellingen de spraakfunctie inschakelen. Ga naar Algemeen -> Toetsenbord -> activeer de “schakel dicteren in” knop.

 

Spreek duidelijk en juist. Om een punt in te voeren, zeg je gewoon “punt”. Om een lijn te beginnen, zeg je “nieuwe lijn”. Hier kan je nog een paar andere spraakopdrachten leren. Het is een beetje zoals een nieuwe taal leren–je moet wat oefenen, maar je zal er snel mee weg zijn!

 

Je kan in eender welke app dicteren: email, notes, ArchiSnapper, agenda, berichten… overal. Het is veel sneller en leuker dan typen.

 

Wanneer ik in een gesprek deze functionaliteit vermeld, fronsen mensen vaak de wenkbrauwen. Ze gaan ervan uit dat het nieuw en geavanceerd is, maar dat het toch niet goed werkt voor alledaags gebruik. Toch wel, het werkt zelfs héél goed!

 

Hier zie je een video over hoe je tekst moet dicteren op je iPhone of iPad:

5. Maak een back-up van je iPad

Als er één ding is waarover ik nu nog nachtmerries heb, dan is het dat ik mijn documenten vergeet op te slaan en verlies net wanneer ik de volgende dag op school mijn scriptie moet indienen. Pure horror!

 

Jouw iPad en iPhone bevatten veel gegevens die je niet wil verliezen, zoals foto’s, video’s, notities, werfverslagen enz.

 

Gelukkig zijn er eenvoudige tools die ervoor zorgen dat je nooit ofte nimmer iets van die waardevolle gegevens verliest. Zoals eerder besproken toen we het over Google Drive of iCloud hadden, kun je eenvoudig een automatische back-up van je iPhone of iPad instellen.

 

Het opslaan van bestanden in de cloud is misschien begonnen als een manier om een back-up te maken van hun gegevens in geval van een ramp, maar tegenwoordig is het zoveel méér dan dat. Een goede cloudopslagoplossing maakt een back-up van jouw belangrijke documenten, foto’s en video’s, maar helpt ook om al jouw apparaten te synchroniseren. Het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je desktop, laptop, telefoon en tablet allemaal meteen toegang hebben tot al je digitale content.

 

Omdat het zo naadloos integreert met alle diensten van Apple, is iCloud waarschijnlijk de beste cloud-opslagoplossing voor Apple-gebruikers, hoewel het iets duurder is dan andere cloud-diensten (gratis voor 5 GB, € 0,99 per maand voor 50 GB, € 2,99 per maand voor 200 GB). Het voordeel van het gebruik van iCloud als je alleen Apple producten gebruikt, is dat iCloud je gegevens, bijvoorbeeld contactpersonen, video’s en muziek, naadloos synchroniseert met al je apparaten. Doordat je op elk apparaat (iPhone, iPad, Macbook) toegang hebt tot documenten en contactpersonen, kun je sneller en zonder stress zaken doen. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met iCloud.

 

Persoonlijk vind ik de Google-cloudoplossingen veel aangenamer werken. Het is minder prijzig (100 GB voor € 1,99 per maand, 200 GB voor € 2,99 per maand); het is perfect  om foto’s of bestanden te beheren en te delen, of om samen te werken met Google Docs; en het is soepel te integreren met iOS-oplossingen. Je kan bijvoorbeeld ook beginnen met Google Drive voor het beheer van bestanden en Google Photos voor het synchroniseren en beheren van foto’s en video’s.

 

En nog één ding: ben jij iemand die regelmatig vergeet waar jij je toestel hebt laten liggen? Niets vervelender dan je apparaat niet vinden, net wanneer je het nodig hebt. Probeer de Find My App, waarmee je jouw Apple apparaten eenvoudig terug kunt vinden. Wordt je toestel gestolen, of ben je het kwijt, dan kan je via icloud.com de “verloren” modus activeren. Zo blokkeer je jouw toestel en is alle informatie op je toestel beschermd.