Interview

Tinne Verwerft (Murmuur): ‘We willen er ons brood mee verdienen, maar het moet plezierig blijven’

28 april 2021

Tinne Verwerft startte tien jaar geleden samen met Pieter Vanderhoydonck het architectenbureau Murmuur op, met een kantoor in Gent en Ronse. Enkele jaren later werd bio-ingenieur Koen Van Delsen als derde vennoot aangetrokken. Het bureau werd in 2019 genomineerd voor de Jo Crepain Prijs voor Beloftevol Architectenbureau en telt ondertussen tien medewerkers. Hoe verliep de opstart, welke leerlessen zijn er en hoe gaan ze om met de groei van het bureau?

Had je een duidelijk plan voor ogen nadat je afgestudeerd was?

Een eigen zaak starten heeft altijd tot de opties behoord. Toen ik afstudeerde, dacht ik vooral aan alles wat ik nog niet kende. Tijdens mijn stage werd het me duidelijk dat er me nog heel wat kennis ontbrak.

 

Je moet eigenlijk nog veel langer je kennis bijspijkeren, zeker op technisch vlak. Ook in de contacten met aannemers en het bezoeken van werven moet je ervaring opbouwen. Pieter heeft bij Stéphane Beel en nadien voor Robbrecht en Daem gewerkt. Nadat ik een stage bij Robbrecht en Daem had gedaan, heb ik acht jaar voor Marie-José Van Hee gewerkt. Ik heb er heel graag gewerkt en enorm veel geleerd. Toen Pieter me vroeg om samen een bureau op te starten, heb ik niet lang geaarzeld. Het was ons eigenlijk op het lijf geschreven.

 

Wat heb je volgens jou nodig voor je start met een architectenbureau?

Je hoeft geen zware investeringen te doen, met een computer en printer kan je bij wijze van spreken aan de slag. Toen ik nog bij Marie-José Van Hee werkte, deden Pieter en ik af en toe een opdracht na de uren. Na enige tijd lag er steeds meer werk op de plank, dat niet meer te combineren viel met onze jobs. Het moment was dus daar om de sprong te wagen. Ik startte boven mijn keuken in mijn huis in Gent, Pieter deed hetzelfde in zijn woning in Ronse. Sowieso is er na de feitelijke opstart wel een soort van ‘herbronningsfase’ nodig, opdat je als bureau ook verder kan blijven bestaan. Dan begint het eigenlijk pas…

Murmuur werd samen met Ae-architecten en Carton123 architecten voor het project Standaertsite genomineerd voor de European Prize of Contemporary Architecture — Mies van der Rohe Award (2022) © Michiel De Cleene

Worstel(d)en jullie soms met de stress en verantwoordelijkheid die een eigen zaak met zich meebrengt?

Je moet vooral het gesprek met mensen durven aangaan. En je moet je daar wel wat in trainen, zeker in wat je wel en niet voor een bepaalde prijs kan doen. Dat is nu nog steeds een evenwicht zoeken. In openbare projecten wordt er wel eens ‘geknabbeld’ aan het budget. Je start vaak vanuit een scherp ereloon en in het geval van een wedstrijd vanuit een grote investering. Er zijn veel partijen betrokken, waardoor er veel vergaderd wordt. Naast je gewone werk is er ook tijd nodig voor de presentatie van het project of soms dient er nog materiaal voor een expo of voor de pers aangeleverd te worden. Men verwacht dan vaak dat dat allemaal binnen diezelfde prijs gebeurt, maar dat lukt ons zomaar niet. We willen er ons brood mee kunnen verdienen, maar het moet plezierig blijven. Het moet iets zijn dat we kunnen blijven beheersen, het mag niet iets worden waarin we verloren lopen.

 

Welke tips zou jij zeker meegeven aan starters?

Beginnende architecten zouden moeten weten wat ze waard zijn en op hun strepen staan bij opdrachtgevers. Je mag niet onder de prijs gaan en je moet vasthouden aan dat wat nodig is om de opdracht te kunnen realiseren. Doordat er zoveel goede architectenbureaus zijn, wordt daar vaak van geprofiteerd door opdrachtgevers. Men gaat er bijna vanuit dat je het als jong bureau wel zal doen aan een te laag ereloon, louter omdat de opdracht een opstapje kan zijn. Die lat moet naar omhoog, naar realistischere erelonen. Dat is helaas nog steeds een probleem in onze sector. 

 

Gun jezelf ook de tijd om te ontdekken uit welke opdrachten je het meeste voldoening of plezier haalt. Het is een dagelijkse strijd om te gaan waarvoor je denkt dat je moet gaan. Wat is het juiste voor een omgeving, voor een stad, voor de wereld? Het is onze taak om te blijven gaan voor de juiste ingrepen en mensen bewuster te maken van waar en hoe je kan bouwen.