Nieuws

ACE-sectorstudie 2020 bij Europese architecten: vrouwelijker, internationaler en duurzamer

3 mei 2021

De ACE-sectorstudie is een tweejaarlijkse enquête die statistische, sociologische en economische gegevens verzamelt en analyseert over de Europese architecten, de architectuurmarkt en de architectenpraktijken. Het is een vergelijkend rapport waarin data van 25.600 architecten in 26 Europese landen wordt meegenomen. ACE publiceert nu de zevende editie van deze sectorstudie, met een schat aan informatie over onze sector. Je kan de resultaten hier bekijken.

Coronacrisis

Covid-19 heeft uiteraard een invloed gehad op de manier waarop architecten werken, waar ze werken en zelfs of ze überhaupt werken, klinkt het. De pandemie heeft de werkgelegenheid voor een aanzienlijk aantal medewerkers verstoord. Het vertrouwen in de toekomst is enigszins afgenomen bij Europese architecten. Architecten zijn echter goed geplaatst voor herstel.

 

17 miljard euro

Het aantal architecten is tussen 2008 en 2018 met 24% is gegroeid, maar is sindsdien ongewijzigd gebleven. Architecten dragen 17 miljard euro bij aan de Europese economie. Duurzame architectuur komt naar voren als een groeiende trend: 57% van de architecten ontwerpt “vaak” energiezuinige gebouwen.

 

De waarde van de architectuurmarkt blijft stijgen en steeg met 4% sinds 2018. Particuliere woningbouw blijft de belangrijkste sector voor architecten: bijna 9 op de 10 architectenbureaus hebben het afgelopen jaar een vorm van huisvestingsontwerp uitgevoerd en dit segment genereert 54% van de gemiddelde praktijkomzet, aldus het onderzoek.

 

Vrouwelijker en internationaler

Het beroep wordt evenwichtiger: het aandeel vrouwelijke architecten is gestegen van 31% in 2010 naar 42%. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is afgenomen van 25% in 2018 tot 21% in 2020. De loonkloof blijft echter bestaan.

 

Architecten steken ook sneller de landsgrenzen over. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan één op de drie in een ander land heeft gestudeerd.

 

Kleine bureaus met groot potentieel

ACE-voorzitter Georg Pendl: "Dergelijke studies vormen een uitgangspunt voor organisaties die de belangen van  architecten vertegenwoordigen. Allereerst moeten we weten wie we zijn, daarna kunnen we conclusies trekken en stappen ondernemen. Net als voorgaande jaren zien we dat het beroep voor een overgrote meerderheid bestaat uit micro- en kleine ondernemingen. Maar dit betekent niet dat dergelijke kantoren niet in staat zijn om relatief grote projecten te ontwerpen: een gegeven dat niet zo goed bekend is, maar wel de realiteit. We moeten dit onderstrepen, vooral met betrekking tot openbare aanbestedingen, waar we de neiging hebben om kleinere bureaus uit te sluiten."

Nuttige links
Bekijk hier de statistieken voor België

ACE Observatory - Belgium 2020