Kennis

‘Architecture of Extr-a-ction’, de volgende editie van het Postgraduate Certificate Building Beyond

4 mei 2021

Het postgraduaat Building Beyond Borders is een act and learn programma waarin regeneratieve en distributieve ontwerp- en bouwprocessen centraal staan. Bewust van de klimaatuitdagingen en de eindigheid van grondstoffen, en vanuit een low-tech aanpak, zoekt het postgraduaat naar verantwoorde – andere - manieren van bouwen, met een positieve impact op het milieu en een hoge sociale return. Het programma omvat een reeks theoretische sessies, lezingen, hands-on workshops, praktische experimenten, ontwerpverkenningen en een real-life project in samenwerking met lokale stakeholders, ambachtsmensen, multidisciplinaire experts en professionals.

In de eerste editie van het postgraduaat hebben de deelnemers een ontmoetingshuis voor de vrouwen van Ouled Merzoug, Marokko, ontworpen en gerealiseerd. Het resultaat is een Vrouwenhuis dat versmelt met het landschap en dat gebouwd is met lokale en streekgebonden materialen, via een combinatie van traditioneel vakmanschap en innovatieve bouwmethodes. Met haar comfortabel binnenklimaat, natuurlijke materialen en de betrokkenheid van het hele dorp is het Vrouwenhuis vandaag een gastvrije 'thuis' voor de vrouwen van Ouled Merzoug. Het project heeft intussen diverse internationale prijzen en nominaties gekregen en is door gerenommeerde vakpers gepubliceerd.

 

In de volgende editie - Architecture of Extr-a-ction - die in september 2021 van start gaat, onderzoeken we het potentieel van urban harvesting om de waarde die grondstoffen in de (gebouwde) wereld creëren, beter en langer te behouden en breder te verdelen. In samenwerking met 3 pionierende urban mining bedrijven - BC materials, Sonian Wood Coop en Rotor - actief in de stad Brussel, exploreren we alle (schaal)niveaus, gaande van grondstofwinning, over de (her)productie van bouwmaterialen en -componenten en het ontwerp van gebouwen tot de voordelen en uitdagingen voor de samenleving.

 

Maak kennis met de drie urban mining bedrijven waarmee we zullen samenwerken tijdens de opname van deze lezing.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in het postgraduaat Building Beyond Borders? Neem dan een kijkje op de Building Beyond Borders website, laat je inspireren door de teaser of bekijk de infosessie.

 

Nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Deadline voor inschrijvingen: 15 mei.