Nieuws

Belgische inzending Biënnale Venetië toont wrijving tussen stad en architectuur

7 mei 2021

De zeventiende editie van de architectuurbiënnale in Venetië loopt van 22 mei tot 21 november 2021 in Giardini, Arsenale en op verschillende plaatsen in de stad. Het Vlaams Architectuurinstituut treedt op als commissioner van Composite Presence, de Belgische inzending voor de Biennale Architettura 2021 in Venetië. De tentoonstelling, gecureerd door Bovenbouw Architectuur, toont een maquettelandschap dat de wrijving tussen stad en architectuur in Vlaanderen representeert.

Composite Presence - Bovenbouw Architectuur - Beeld: Vlaams Architectuurinstituut - 2020 We Document Art

Composite Presence

Bovenbouw Architectuur ontwerpt voor het Belgisch paviljoen een scenografie die een stedelijk landschap toont dat bestaat uit een reeks maquettes op schaal 1/15. 50 recente projecten van 45 hedendaagse Belgische bureaus dragen bij aan het denkbeeldige landschap.

 

De geselecteerde projecten tonen het belang van het actuele beleid qua stadsplanning en aanbestedingen. Veel van de ontwerpen in deze stedelijke compositie komen voort uit procedures die opgezet werden door de stadsbouwmeesters, de Vlaams Bouwmeester en verwante instanties. De opstelling simuleert de onderhandelde stedelijke ruimte die zo langzaamaan ontstond. (Dirk Somers, curator)

 

50 projecten

In totaal maken 50 projecten van 45 hedendaagse Belgische bureaus deel uit van het denkbeeldige stadslandschap. De geselecteerde projecten tonen een gezonde architecturale ecologie waarin verschillende stijlen, functies en typologieën samenkomen. Veel van de projecten zijn renovaties en adaptaties die een waaier van vormen, tijden en texturen samenbrengen. Of de projecten nu bescheiden herbestemmingen of blinkende newbies zijn, allen delen ze de interesse om bij te dragen aan een stad die tegelijk gebricoleerd en gebalanceerd is.

Biennale Architettura 2021

De zeventiende editie van de architectuurbiënnale in Venetië loopt van 22 mei to 21 november 2021 in Giardini, Arsenale en op verschillende plaatsen in de stad. Ze heeft als thema 'How will we live together?' De hoofdcurator is de Libanese architect Hashim Sarkis (Hashim Sarkis Studios).