Foto: Anthony De Meyere

Nieuws

Design Museum Gent verwelkomt The Exploded View: een visionaire, circulaire toekomst voor de woning

7 mei 2021

Design Museum Gent verwelkomt The Exploded View, een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd. Tot en met 22 juni toont de grote onderzoeksmaquette (schaal 1:4) bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen. De makers van The Exploded View zijn ‘radicaal opnieuw gaan kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning’. Waar de tentoonstelling Home Stories focust op 20 visionaire woonideeën van de voorbije 100 jaar, reikt The Exploded View inspiratie aan voor de toekomst.

The Exploded View is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van The Embassy of Circular and Biobased Building waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers, samenwerken. De Embassy stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar we voor staan? Ze formuleren en materialiseren zelf hun antwoorden in een ‘live research’ en ‘storytell’ installatie. “In de maquette en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations.

 

Potentie van snel hernieuwbare grondstoffen

In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan maar nog moeilijk hun weg naar de bouwwerf vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen. The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijk gebruikt worden in de bouwwereld. “Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productie cirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq.

 

Nood aan andere modellen

Daarnaast toont de tentoonstelling onze zoektocht naar de toekomst van wonen. “Wat als we echt een omslag willen maken naar een circulaire en biobased wereld dan moeten we meer doen dan enkel anders gaan bouwen. Dan moeten we ook herdenken hoe we wonen en hoe we waarde geven aan onze woningen.” aldus Lucas De Man van Biobased Creation.

Foto: Anthony De Meyere

Ontwerpers en ondernemers werken samen

Gedurende minimaal twee jaar werken ontwerpers en pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan nieuwe perspectieven voor een meer duurzame ontwerp-, bouw- en woonomgeving. Deze zogenaamde Embassy of Circular & Biobased Building is onderdeel van World Design Embassies - een programma van Dutch Design Foundation. Biobased Creations, nu curator van de Embassy, is ook initiatiefnemer en ontwerper van The Growing Pavilion. Een paviljoen gemaakt van experimentele biobased materialen dat tijdens Dutch Design Week 2019, als onderdeel van deze Embassy, meer dan 75.000 bezoekers trok en momenteel genomineerd is voor verschillende internationale prijzen waaronder The Dezeen Awards.

Praktische informatie