Nieuws

Renovatie verplicht bij verkoop bedrijfsgebouwen

10 mei 2021

Wie vanaf 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een bedrijfsruimte of kantoorgebouw, zal dit binnen de vijf jaar moeten renoveren, tenzij de minimumeisen al zijn gehaald. Dat heeft de Vlaamse regering vorige week beslist, meldt De Standaard.

Er komen vier eisen waaraan eigenaars van bedrijfsruimten en kantoorgebouwen moeten beantwoorden. Ze moeten dakisolatie (R-waarde: 0,75 m² K/W) en hoogrendementsbeglazing (U-waarde 1 W/m² K) plaatsen en hun verwarming vervangen als die ouder is dan vijftien jaar en niet voldoet aan de minimale installatie-eisen voor renovatie. Als er een gasleiding in de straat is, mogen ze geen nieuwe stookolieketel plaatsen.

 

Ze moeten ook koelinstallaties vervangen die ouder zijn dan vijftien jaar en koelmiddelen gebruiken zonder ozonlaagafbrekende stoffen of andere schadelijke koelmiddelen (GWP-waarde minstens 2.500).

 

Een nieuwe eigenaar van een gebouw kleiner dan 500 vierkante meter, zal vanaf 1 januari 2022 binnen de vijf jaar na de overdracht, aanvullend op het minimaal maatregelenpakket, een energielabel C of beter moeten behalen. Grote niet-residentiële gebouwen moeten vanaf 1 januari 2023 nog een stap verder gaan. Binnen de vijf jaar na de overdracht moeten zij ook nog over een minimaal aandeel hernieuwbare energie van 5 procent beschikken.

 

Minister van Energie Zuhal Demir: "28 procent van onze CO2-uitstoot komt naar buiten via versleten daken en slecht geïsoleerde muren, ramen en deuren. Niet alleen in particuliere woningen is dat het geval, ook bij niet-woongebouwen. Met de renovatieverplichting verhogen we de renovatiegraad én investeren eigenaars in een lagere energiefactuur voor zichzelf."

 

Een verplichting voor residentiële gebouwen is er niet gekomen, weet De Standaard.