Nieuws

Vlaamse regering wil eigenaars van warmtepompen met zonnepanelen extra premie geven

14 juni 2021

De Vlaamse regering heeft een akkoord over een retroactieve investeringspremie voor warmtepompen van 1.163 euro. Dat bevestigt minister van Energie Zuhal Demir aan De Tijd. De Raad van State moet wel nog een advies verlenen.

Foto: Boumediene Belbachir

Eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter kunnen niet langer van een virtueel terugdraaiende teller genieten. Omdat dat voor veel gezinnen een streep door de rekening was, besloot de Vlaamse regering hen een retroactieve investeringspremie toe te kennen.

 

Maar een groep eigenaars die zonnepanelen met een warmtepomp combineren, liet weten dat die regeling voor hen niet volstaat. Ze klagen aan dat een warmtepomp een grote investering is en dat ze vaak meer zonnepanelen geplaatst hebben dan gezinnen zonder warmtepomp, waardoor ze de afschaffing van de terugdraaiende teller harder voelen.

 

De regering wil hen tegemoetkomen met een eenmalige retroactieve investeringspremie van 1.163 euro. 31.000 eigenaars die voor 31 december een warmtepomp installeerden, komen in aanmerking. Het zal wel nog minstens tot het najaar duren voor de premie kan worden aangevraagd.

Bronnen