Nieuws

Ook België krijgt een materialenkadaster

17 juni 2021

België is het vijfde land waar een zogenaamd ‘madaster’, een kadaster voor materialen, gelanceerd wordt. Dat meldt De Tijd. Het is in essentie een register van alle materialen, producten en bouwelementen die in gebouwen zijn verwerkt. Transparantie over herbruikbare onderdelen moet helpen om de bouwsector circulair en duurzaam te maken.

Beeld: madaster.be

Na Nederland werd al een madaster geïntroduceerd in Duitsland, Zwitserland en Noorwegen. Nu is het de beurt aan ons land. De leiding van het Belgische platform is in handen van Johan Klaps.

 

‘Een materialenpaspoort kan een enorme boost geven aan het effectieve hergebruik van materialen’, aldus Klaps in De Tijd. ‘In Nederland, waar men enkele jaren voorsprong heeft, onderzoekt de regio Amsterdam momenteel een Omgevingsregister, waarbij de data van sloopprojecten gekoppeld kunnen worden aan nieuwbouwprojecten om een soort korte keten te creëren. Dat wordt natuurlijk pas interessant als er veel data (gebouwen) op het platform staan. Dus hoe sneller we groeien, hoe beter voor onze circulaire doelstellingen.’

 

Madaster Belgium moet voor het einde van het jaar volledig operationeel zijn. Gewone gebruikers zullen een licentie kunnen nemen. Gebouweigenaren betalen een bedrag volgens het aantal vierkante meters dat ze registreren. Andere partijen betalen een vaste vergoeding per jaar om op het platform te kunnen werken.