Innovatie

Doorlopende Cedral leibekleding creëert uitgepuurde uitstraling

23 juni 2021

Op het eerste gezicht lijkt ze op een klassieke schuur in een patchwork van kassen, landerijen en woningen, maar als je ze van naderbij bekijkt, profileert deze gezinswoning zich als een zuivere sculptuur met een eigentijdse, verfijnde detaillering. De uniforme dak- en gevelbekleding in donkergrijze Cedral Alterna-leien staat garant voor een strakke, elegante uitstraling. Bekijk meer foto’s van dit project of vraag gratis een Cedral staal.

copyright foto's: Sebastian van Damme

De woning is opgetrokken op een kavel van 750 m² in de Zuidplaspolder. Het Rotterdamse architectenbureau studio AAAN kreeg de opdracht om ze een moderne look te geven die optimaal in de landelijke omgeving past. “We hebben de woning een sobere, archetypische hoofdvorm gegeven en hebben eventuele toevoegingen en onderbrekingen in het volume maximaal vermeden. Enkel ter hoogte van de leefruimtes – lees: aan de oost- en zuidzijde – hebben we een paar grote gevelopeningen voorzien om een sterke visuele verbinding met de tuin te creëren”, vertelt Rik de Ruiter, oprichter-eigenaar van studio AAAN. 

Sterk, monolithisch geheel

Om de hoofdvorm van de woning te versterken, opteerden de architecten ervoor om de gevels en het dakvlak uit te voeren in hetzelfde materiaal. De keuze viel op vezelcementleien, en dan meer bepaald Alterna-leien van Cedral. “Aanvankelijk overwogen we ook verduurzaamd hout, maar de ruime toepassingsmogelijkheden van de Cedral-leien gaven de doorslag”, legt Rik de Ruiter uit. “Ze lieten ons toe om een sterk, monolithisch geheel met een scherpe detaillering te realiseren, waarbij het dak en de gevels vrijwel naadloos in elkaar overlopen. Zo konden we de woning de contouren en de allure van een zuivere sculptuur geven. Zoals steeds focusten we sterk op structuur, eenvoud, materialisatie en architecturale details. De Alterna-leien boden ons de kans om de uitgepuurde vormgeving volledig tot haar recht te laten komen.

Piekfijn eindresultaat

Studio AAAN bekleedde de buitenschil van de woning integraal met donkergrijze Alterna-leien in het formaat 600 x 320 mm. Deze werden in halfsteensverband geplaatst, met 90 mm overlap. “Het buitenschrijnwerk is uitgevoerd in mat gepoedercoat aluminium, dat met zijn zwartgrijze kleur perfect bij de uniforme dak- en gevelvlakken past. We hebben de inkom en de functionele ruimtes (wasplaats, berging en garage) gegroepeerd aan de west- en noordkant van de woning, zodat we deze zijden een gesloten karakter konden geven. Dit maakt dat de sobere hoofdvorm sterk waarneembaar blijft vanaf de straatkant. Centraal in de woning zijn de trappen, het toilet en de open haard gebundeld in een multifunctionele eikenhouten kern, die gezien zijn warme uitstraling contrasteert met de strakke, donkere buitenschil”, zegt Rik de Ruiter.

Nuttige links
Vraag een gratis staal

Wil je zelf eens zien en voelen wat Cedral jou te bieden heeft?