visie

‘Ik wil geen theoretische dure stad voor yuppies, maar een stad waar iedereen zich thuis voelt’

24 juni 2021

Welke businessmodellen, processen, structuren, ideeën en werkwijzen zullen weldra de toon aangeven? Flanders DC vroeg het aan 50 creatieve ondernemers en denkers. Ook architect en NAV-bestuurslid Jozef Hessel deelt zijn visie.

Jozef Hessel

“We bouwden de meest circulaire woningen honderd jaar geleden”

Jozef Hessel: “Binnen de bouwwereld hebben we nog een gigastap te zetten. Of de duurzame innovatie een innovatie van ge-3D-printe woningen zal worden, weet ik niet. Als we daarop inzetten, zullen we toch heel sterk moeten bedenken met welk materiaal we dat gaan doen.”

 

“We bouwden de meest circulaire woningen honderd jaar geleden. Hout, baksteen met zavelmortel, glas en gebakken klei. De meeste van die woningen staan er nog en geven onze straten en pleinen grote charme. Het zijn plaatsen van ontmoeting geworden waar een duurzame samenleving ontstaat. Met onze kennis van vandaag resulteert dat in de boeiendste uitdagingen. Hoe kunnen we transformeren naar een circulaire en duurzame economie met het behoud van natuurlijke producten? Ik weet ook niet of we moeten inzetten op een klimaatneutrale stad. Want dan vervallen we in een vreemd discours dat we alle woningen in de stad moeten isoleren. Niet de stad maar de wereld moet klimaatneutraal zijn.”

 

“Ik hoop dat het ambachtelijke de toekomst wordt”

“Ik wil een stad en een dorp waar iedereen zich thuis voelt en iedereen welkom is. Geen theoretische dure stad voor yuppies, want daarmee verdringen we de anderen naar iets wat niet bestaat. Naar een soort tussenruimte. We kennen het resultaat: de verkavelde tussenruimte. Dat is geen ruimte.”

 

“Ik wil streven naar robuuste ruimtes waar ontmoeten centraal staat en waar we elkaars creativiteit kunnen versterken. Ik hoop dat de toekomst de toekomst van het ambachtelijke wordt, waar allerlei ondernemers kunnen inzetten op eigen creativiteit, respect voor ‘het kunnen’. Waar we met de kennis uit het verleden een antwoord kunnen bieden op de toekomst.”