belangenbehartiging

Aanwezigheidsregistratie: NAV vraagt herziening

6 juli 2021

NAV blijft aandringen bij federaal minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne om de verplichte aanwezigheidsregistratie op werven voor architecten terug te draaien.

Die nieuwe toepassing van de wet is niet alleen in strijd met de afspraken die gehanteerd zijn na overleg met toenmalig minister Kris Peeters en toenmalig staatssecretaris Bart Tommelein bij de aanvang van de aanwezigheidsregistratie in 2014. Architecten konden tot op heden genieten van een gedoogbeleid wegens 'niet fraudegevoelig'. Maar de huidige minister stuurt zijn controleurs voortaan met andere richtlijnen het veld in. Op een eerdere brief van de Orde van Architecten antwoordde de minister dat hij op die beslissing niet kan terugkeren, maar NAV vraagt hem nu om zijn beslissing toch te herzien.

 

Voor NAV moet het gedoogbeleid opnieuw worden ingesteld omdat:

  • De aanwezigheidsregistratie zorgt voor een zware administratieve last voor de architecten
  • De aanwezigheidsregistratie zorgt voor de onmogelijkheid om onaangekondigde controles te doen,
  • Dit niet in proportie staat tot de mogelijke baten inzake veiligheid op de werf.
  • Indien de baten van het aspect veiligheid op de werf primeren dan dienen ook de bezoekers (bouwheren, inspectiediensten van de overheid, anderen) zich steeds te registreren.
  • Het aspect sociale dumping, deloyale concurrentie en controle op de technische werkloosheid spelen niet bij architecten en kunnen dus geen argument zijn.