Innovatie

Daikin luchtreinigers: geteste efficiëntie tegen het coronavirus

9 juli 2021

Het gerenommeerde Franse laboratorium Institut Pasteur de Lille concludeert uit zijn testen dat de luchtreinigers van Daikin in 2,5 minuten meer dan 99,98% van het humane coronavirus HCoV-229E elimineren.

Als specialist op het vlak van luchtkwaliteit ziet Daikin het als zijn missie om innovatieve oplossingen te bieden en verkoopt het al meer dan 45 jaar luchtreinigers. Zijn luchtreinigers en gepatenteerde luchtreinigingstechnologie, die ook in andere Daikin-toestellen wordt aangewend, hebben hun efficiëntie tegen luchtvervuiling en tegen seizoensgebonden pollen en virussen al lang bewezen.

 

Om de efficiëntie van zijn technologie als claim te bekrachtigen, liet Daikin Europe N.V. zijn luchtreinigers door het Franse laboratorium Institut Pasteur de Lille testen. Het is nu formeel bewezen dat de Daikin-modellen in 2,5 minuten meer dan 99,98% van het humane coronavirus HCoV-229E elimineren. Dat is een belangrijk resultaat.

Het Institut Pasteur de Lillevoerde de test uit met het HCoV-229E-virus, een coronavirus dat nauw verwant is aan SARS-CoV-2. Om veiligheidsredenen werd het SARS-CoV-2 virus zelf niet gebruikt. Het feit dat de twee virussen tot dezelfde familie behoren, vormt een sterke indicatie dat de luchtreinigers van Daikin belangrijke wapens zijn om het risico op virusoverdracht te verminderen en om de COVID-19-pandemie te helpen bestrijden.

 

De efficiëntie van de luchtreinigers van Daikin wordt verkregen dankzij een combinatie van de hoogperformante elektrostatische HEPA-filter die het virus insluit, waarna het virus wordt geëlimineerd door intense blootstelling aan de gepatenteerde Flash Streamer Technology van Daikin.

 

Het instituut heeft tevens de luchtreinigers getest op hun efficiëntie tegen H1N1, het virus dat  seizoensgriep veroorzaakt. Onder dezelfde testomstandigheden concludeert het Institut Pasteur de Lille uit zijn studie dat de Daikin-luchtreinigers meer dan 99,93% van dit H1N1-virus in 2,5 minuten elimineren. Dit toont aan dat deze units ook erg performant zijn in het bestrijden van de griep.

 

Luchtreiniging en ventilatie vormen de sleutel tot gezonde binnenomgevingen

De luchtreinigers van Daikin reinigen binnenlucht door de lucht doorheen het toestel te laten circuleren en het langs een veelheid aan filters en zuiverende technologieën te laten passeren. De toestellen worden gewoonlijk gebruikt in residentiële settings, kleine kantoren, winkels, klaslokalen, medische wachtzalen en dokterspraktijken. De luchtstroom van een Daikin-luchtreiniger bedraagt ongeveer 330 m³/uur. Dit betekent dat het luchtvolume van een gemiddelde ruimte meerdere keren per uur door het toestel stroomt.

 

Olivier Luminati, Projectmanager Ventilatie en Luchtreiniging, die nauw met het Institut Pasteur de Lillesamenwerkte aan het testproject van Daikin verklaart hieromtrent: “De testresultaten zijn uitstekend nieuws voor de maatschappij. Net nu iedereen zich voorbereidt om terug te keren naar kantoor en een normaal leven, kunnen we de omstandigheden creëren om dit op een veiligere manier te doen. De inzet van Daikin op het vlak van gezonde binnenomgevingen leidde tot een breed portfolio van luchtfilterings- en luchtzuiveringsproducten. We gebruiken deze technologieën in onze airconditioning-, verwarmings- en ventilatieoplossingen, zowel voor kleine als grote bouwtoepassingen. In principe kunnen we iedereen helpen de juiste oplossing te vinden voor zuivere en verse binnenlucht.”

 

De kwaliteit van binnenlucht heeft een grote invloed op de prestaties en het welzijn van mensen. Vele factoren hebben een invloed op de luchtkwaliteit, zoals: PM2,5-deeltjes, allergenen, luchtvochtigheid enzovoort.  Daikin herkende deze uitdaging al ettelijke jaren geleden en lanceerde in 1975 in Japan zijn eerste luchtreiniger. Mr. Anthony Dimou, general manager luchtreiniging bij Daikin voor de EMEA-regio: “De resultaten die werden verkregen door het Institut Pasteur de Lillevormen een doorbraak voor ons en de samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat Daikin dé referentie kan worden voor het beheer van binnenluchtkwaliteit binnen de regio EMEA”.