Nieuws

Toch vergunning voor appartementen in overstromingsgevoelig gebied in Halle

11 augustus 2021

De provincie Vlaams-Brabant heeft toch een omgevingsvergunning afgeleverd voor de bouw van drie appartementsgebouwen langs de Zenne in Halle, een overstromingsgevoelig gebied. Dat meldt VRT Nieuws. De stad had eerder negatief geadviseerd, maar de bouwpromotor is in beroep gegaan.

Jean Laroystraat © Google

De nieuwe woonwijk Nederhem langs de Zenne in Halle is bijna klaar. De bouwpromotor wilde er nog drie appartementgebouwen bijbouwen langs de Jean Laroystraat. Maar het stadsbestuur gaf een negatief advies.  De bouwpromotor ging in beroep en de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant heeft nu alsnog een omgevingsvergunning afgeleverd. 

 

Schepen van Wonen Marijke Ceunen reageert teleurgesteld: "Als stad hebben wij aan de alarmbel getrokken, waarbij we zeggen dat bouwen in overstromingsgebied in deze tijd niet aanvaardbaar vinden. Daarom is het een spijtige zaak dat nu deze beslissing nog genomen is. Zeker nu we toch in een tijd zitten met zeer veel overstromingen als we kijken naar wat er in Wallonië is gebeurd.  Er zijn wel enkele maatregelen vooropgesteld zoals betere infiltratie en een extra grote hemelwaterput, maar volgens ons is er toch te weinig onderzoek gedaan naar de overstromingsproblematiek in de wijk."

 

Gedeputeerde Tom Dehaene verdedigt de beslissing: "Het advies was positief nadat de aanvrager de plannen had aangepast en de kelder zo geconcipieerd heeft dat die niet makkelijk zal overstromen. De provincie had als bijkomende voorwaarde ook gesteld dat er een extra regenwaterput van 10.000 liter moest komen, waardoor er samen met het groen dak meer hemelwater kan opgevangen worden, in vergelijking met vandaag."

Bronnen