event

Ontwerp jij al klimaatrobuust tegen droogte en overstromingen? - ARCHITECT@WORK

7 oktober 2021

Op donderdag 21 en vrijdag 22 oktober vindt ARCHITECT@WORK plaats in Kortrijk Xpo. De tiende editie in de thuisstad wordt zoals gewoonlijk omkaderd door tal van seminars en randmanifestaties. Zoals gewoonlijk is ARCHITECT@WORK Kortrijk opgebouwd rond een centraal thema, deze keer is dat ‘Healthy Materials’. Dit wordt ondersteund door een bijzonder spraakmakend seminarprogramma, die daar zeer nauw op aansluit. We stellen het thema en de seminars aan je voor, met speciale aandacht voor dat van NAV: ‘Klimaatrobuust ontwerpen tegen droogte en overstromingen’. Schrijf je nu in voor deze sessie en krijg zo gratis toegang tot de beurs.

Centrale thema: ‘Healthy Materials’

Bij Healthy Materials ligt de focus niet enkel op het materiaal en de productie ervan, maar ook op alle processen die een product doorloopt. Dit begint bij de ontwikkeling en gaat tot en met het recyclen en de impact op mens en milieu. Het komt er op neer dat er een relevant overzicht wordt gegeven van dé megatrend van deze tijden, gericht op de (interieur)architect.

 

Het spreekt vanzelf dat het seminarprogramma het thema als ‘kapstok’ nam. Deze seminars kunnen zowel ter plaatse als online worden gevolgd, aangezien er volledig hybride wordt georganiseerd.

 

Seminarprogramma

Een lezing van Herman Konings opent het seminarprogramma op donderdag om 11 uur. Konings heeft het over diens nieuwe boek ‘Gap the Mind’ en de impact van een (pandemische) crisis op de menselijke geest en – bij uitbreiding - de markt en de maatschappij. Om 14 uur volgt een seminar powered by ProLicht met de befaamde selfmade Britse designer Tom Dixon (in het Engels), onder de noemer ‘Designing light: the balance between beauty, function and technology in the Code concept’.

 

Om 16 uur is het de beurt is aan Orde van Architecten – Vlaamse Raad, met ‘Zorgen voor gezonde materialen: is onze toekomst healthy materialized?’ De dag wordt om 18 uur afgesloten met ‘In de bres voor ons modernistisch erfgoed’, een initiatief van architectura.be.

 

Op vrijdag 22 oktober, begint NAV de seminardag om 10.30u met ‘Klimaatrobuust ontwerpen tegen droogte en overstromingen’. Daarna volgt, op initiatief van KBKW, een seminar met gastspreker Maria Alessandra Segantini van C + S ARCHITECTS. Hierbij gaat het erover hoe er op Hoog Kortrijk gewerkt wordt aan slimme verdichting in de stad, dankzij een nieuw kantoorgebouw.

 

Al even interessant wordt (om 16u) ‘Are you greenwashing your sins away?’. Het AiNB nodigt de Finse sprekers Tatu Aleksis Ahlroos & Tuomas Hänninen uit en die stellen dat er geen tijd meer mag verloren worden om onze planeet te redden. Het slotwoord om 18 uur is aan Filippo Lodi  van UNStudio-UNSx met: ‘What is it about experience design that will change the way in which we think architecture?’.

Klimaatrobuust ontwerpen

Zoals beloofd iets meer details over het seminar van NAV. Tijdens deze infosessie geven NAV, Vlario, Sumaqua en de Vlaamse Milieumaatschappij tekst en uitleg bij de strategieën en tools waarmee architecten meer klimaatrobuust kunnen ontwerpen en bouwen, wat geen overbodige luxe is na de waterproblemen van de voorbije zomer.

 

Het seminar bestaat uit drie delen, waarbij eerst de  ontwerprichtlijnen voor infiltratie, buffering en hergebruik worden uiteengezet. Vervolgens komt het befaamde Groenblauw peil aan de beurt. Dit Groenblauw peil is een nieuwe tool om te bepalen hoe goed een project scoort inzake regenwaterbehandeling. Tot slot wordt meer licht geworpen op de toekomstige overstromingskaarten. De Vlaamse Overheid maakte nieuwe overstromingskaarten op voor de watertoets van projecten en hier kom je te weten waarom die nieuwe kaarten nodig waren, hoe zij van de bestaande versies afwijken en wat hun impact is in de praktijk.

Deelname aan het seminar is gratis. Na registratie via deze link, ontvangt u een bevestiging waarmee u toegang krijgt tot de infosessie van NAV en A@W.