Nieuws

Australische studie: Wie renoveert met architect, geniet op lange termijn van veel hogere ROI

20 oktober 2021

Wat is de meerwaarde van renoveren met een architect? Een recente Australische studie geeft een concreet antwoord op deze vraag. “Voor elke dollar die wordt uitgegeven aan de architect, verhoogt de waarde van het pand met 11,40 dollar.” Wie renoveert met een architect geniet op lange termijn van een aanzienlijk hogere ROI dan wie geen architect in de arm neemt, aldus de onderzoekers ‘down under’.

De studie werd uitgevoerd door de Universiteit van Melbourne en ArchiTeam Cooperative. Ze zochten naar een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op de vraag: Are architects worth it? Anders gezegd: is het financieel interessant om een architect in te schakelen?

 

Het antwoord van het gedetailleerde onderzoeksproject is duidelijk: ja. Voor elke Australische dollar die wordt uitgegeven aan de architect, verhoogt de waarde van het pand gemiddeld met 11,40 dollar. Op een loon van 10.000 dollar komt dat neer op een toegevoegde waarde van 114.000 dollar na tien jaar. “Een architect kost initieel misschien wat meer, maar investeren in professionele expertise resulteert in een gezonde Return On Investment”, klinkt het.

 

Woningen die door architecten worden gerenoveerd, stijgen bovendien jaarlijks 1,2% sneller in waarde dan woningen die zonder architect worden gerenoveerd. Dat klinkt misschien niet veel, maar voor een huis van enkele honderdduizenden dollar betekent dit een aanzienlijk rendement.

 

Het onderzoek vergeleek twee groepen panden: renovatieprojecten met de hulp van een architect en renovatieprojecten zonder architect. Er werd gefocust op eengezinswoningen met twee of drie slaapkamers die na het jaar 2000 zijn gerenoveerd en vervolgens zijn verkocht. Om te garanderen dat de twee groepen rechtstreeks te vergelijken waren, hielden de onderzoekers rekening met verschillende factoren zoals bouwmaterialen, oppervlakte, vorm, …