Nieuws

Elk huis verplicht na aankoop renoveren: is dat betaalbaar en wenselijk?

25 oktober 2021

Van de ongeveer 2 miljoen Vlaamse huizen is slechts 5 procent gebouwd na 2011. 70 procent van de Vlaamse woonhuizen is gebouwd voor 1981, toen er nog geen energiemaatregelen waren. Om maar te zeggen dat een grootschalige renotiegolf noodzakelijk is om de klimaatdoelstellingen te halen. De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) stelt daarom voor om woningen verplicht te renoveren na aankoop. Hoe haalbaar en betaalbaar is dat? Professor milieu-economie Johan Albrecht (UGent en Itinera) geeft in De Morgen een antwoord op de meest prangende vragen.

Kostprijs?

"Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar die renovatiebudgetten. Enkele studies spreken over 55.000 euro per woning om die te renoveren tot energielabel A, maar er zijn natuurlijk heel wat verschillende soorten woningen. We kunnen dus niet zeggen dat die 55.000 euro voor iedereen zal gelden."

 

Invloed op de woningprijzen?

"Een verplichting zal zeker de prijzen beïnvloeden, maar het is moeilijk om daar algemene uitspraken over te doen. De prijzen van nieuwbouwwoningen met energielabel A zullen waarschijnlijk stijgen omdat een deel van de kandidaat-kopers natuurlijk graag meteen een woning wil die tiptop in orde is. De prijzen van de beste woningen zullen dus vermoedelijk de hoogte in gaan, die van de minder goede woningen zullen wellicht dalen. Maar ik verwacht niet dat de prijzen van de minder goede woningen radicaal gaan dalen. Een deel van de bevolking wil heel graag eigenaar worden en is waarschijnlijk bereid om die energie-inspanningen te doen.”

 

Meer nieuwbouw?

"Ik denk dat wie vandaag kan bouwen natuurlijk voor nieuwbouw kiest. Maar nieuwbouw is niet goedkoop. Mensen met een beperkt budget zullen zich blijven richten op de markt van bestaande woningen. Niet iedereen kan het budget van een nieuwbouw ophoesten."

 

Slim renoveren?

"Voor zij die het kunnen financieren raad ik aan om zo veel mogelijk in één golf te doen en zich te laten adviseren door onafhankelijke specialisten, die het totaalplaatje goed kunnen bekijken. De meeste mensen, en dat is zeker geen verwijt, zijn nu eenmaal geen deskundigen in renovaties of in energieprestaties. Daarom kies je beter voor een adviseur."

Bronnen