Nieuws

Waarom je beter geen 'oplaprenovatie' uitvoert

8 november 2021

Wie een energieverslindende woning koopt, moet die vanaf 2023 verplicht renoveren. Verschillende experts, waaronder ook NAV, pleiten in De Morgen voor meer ambitie en meer langetermijnvisie. “We gaan heel slechte woningen iets minder slecht maken.”

Wie een woning koopt met energielabel E of F, moet die vanaf 2023 verplicht tot minstens niveau D renoveren, en dat binnen de vijf jaar. "We gaan heel slechte woningen iets minder slecht maken", reageert Pieter De Groote van NAV in De Morgen (6 november). "Wij pleiten voor meer ambitie, gespreid over een langere termijn."

 

Om te voldoen aan Europese doelstellingen moeten alle woningen tegen 2050 niveau A behalen. Momenteel voldoet minder dan 5 procent van de bijna 3 miljoen huizen en appartementen aan die norm, weet De Morgen. Zo'n 40 procent van de gebouwen scoort slechter dan D. "Jaarlijks moeten we zo'n 100.000 woningen gaan renoveren, of drie keer meer dan vandaag", zegt hoogleraar bouwkunde Dirk Saelens (KU Leuven/EnergyVille).

 

Niveau D is niet alleen ver verwijderd van het uiteindelijk doel. "Het risico bestaat dat mensen op zoek gaan naar de eenvoudigste en goedkoopste maatregelen om het EPC een beetje op te krikken, terwijl dat op lange termijn niet de beste investeringen zijn", zegt bouw- expert Maarten De Groote (VITO/EnergyVille).

 

Zwart gat waarin premies verdwijnen

"In plaats van met oplaprenovaties te focussen op de korte termijn, geven we mensen beter meer tijd en begeleiding om naar niveau A toe te werken", vindt Pieter De Groote. "Licht een woning door om te bepalen welke stappen nodig en prioritair zijn. Anders dreigt een renovatieproject een zwart gat te worden waarin premies en fiscale voordelen verdwijnen zonder de beoogde resultaten te behalen."

 

Voorts is het verkeerd te veronderstellen dat renoveren per se beter is dan nieuwbouw. Pieter De Groote: "Van een erg oude woning kan je niet altijd een comfortabele woning maken die aan de nieuwbouwstandaarden voldoet."