Innovatie

Kansen op het dak van logistiek vastgoed

15 november 2021

In de afgelopen jaren gaat het hard met de bouw van distributiecentra. Niet alleen het aantal stijgt, ook de grootte is enorm. Die ruimte is nodig voor de grote voorraden en het klaarmaken van de pakketten. Dat betekent ook veel vierkante meters dak. Vierkante meters die gebruikt kunnen en moeten worden.

Logistiek vastgoed

De landschapsruimte die door logistiek vastgoed (bedrijfshallen, supermagazijnen, dc’s) wordt ingenomen is enorm. Door de constructie van deze gebouwen sterker te maken, kunnen de daken hiervan multifunctioneel ingericht worden. Zo is er minder dure grond rondom nodig en nog belangrijker: het geheel past in duurzame en klimaatbestendige bouw.

 

Dakparking

Op het dak is eigenlijk alles mogelijk, ook bovenop distributiecentra. Parkeerplaatsen op het dak van dc’s bieden veel voordelen: er is rondom het pand geen extra ruimte nodig, het landschap wordt niet aangetast en het logistieke verkeer wordt gescheiden van het personenverkeer, wat veel veiliger is.

Groene gebruiksruimtes

De combinatie met daktuinen of dakterrassen is een andere invulling. Vaak staan de grote magazijnen op industrieterreinen, waar weinig groen is. Door het dak als groene buitenruimte in te richten biedt dit voor de medewerkers een fijne plek om te lunchen of een luchtje te scheppen. Maar ook voetbal-, tennis- of padelvelden zijn op het dak mogelijk, zo kan het dak bijvoorbeeld in samenwerking met sportverenigingen gebruikt worden.


Multifunctionele invulling

De grote uitgestrekte daken van dc’s bieden natuurlijk ook een prachtige plek voor zonnepanelen. Dit is een invulling die vaak wordt toegepast. Beter is nog om dit te combineren met bovenstaande mogelijkheden en écht te gaan voor een intensieve, multifunctionele invulling van het dak.

Zoontjens

Zoontjens maakt het dak toegankelijk. Met modulaire systemen voor circulaire bouw, voor latere uitbreidingen of bijvoorbeeld in combinatie met laadpalen. Bekijk de mogelijkheden van Zoontjens.