Interview

Dag van de Archipreneur: 5 vragen aan architecten Lynn Vanhove en Lien Dekeyser

19 november 2021

Vandaag is het de Dag van de Ondernemer. Al maken wij er graag de Dag van de Archipreneur van: dé gelegenheid om alle ondernemende architecten te bedanken voor hun lef, veerkracht en creativiteit. Voorts willen we iedereen met ondernemerskriebels inspireren om ervoor te gaan. Lynn Vanhove en Lien Dekeyser (Linteau Architecten) vertellen alvast wat hun drive is als ‘archipreneurs’.

Lynn Vanhove en Lien Dekeyser - Foto: COBA Photography

Wat motiveert jullie om er elke dag voor te gaan?

"Interieurs, gebouwen en sites vrijwaren van banale ingrepen, dat motiveert ons nog steeds. We ergeren ons soms wanneer we projecten tegenkomen waar er niet eens de moeite werd gedaan om er een geslaagd geheel van te maken. Met de juiste visie en wat denkwerk kan er op vlak van ruimtelijkheid, esthetiek, duurzaamheid, ecologie en beleving een verschil worden gemaakt. Onafhankelijk van het budget dat we beschikbaar krijgen komen we met deze ingesteldheid tot unieke en leuke ontwerpen."

 

Als jullie 1 tip mogen geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke dan?

"Vanaf het begin starten met een goede tijdsregistratie zodat je een overzicht kan bewaren op de rendabiliteit van de projecten. Dit is voor architecten soms het laatste waar ze mee bezig willen zijn, want voor velen staat op creativiteit geen tijd. Maar een architectenbureau is ook gewoon een bedrijf dat moet draaien. Een goede tijdsregistratie is volgens ons al een eerste stap naar een juiste prijszetting. Met een correcte verloning hou je niet alleen het hoofd boven water maar onrechtstreeks zorgt het ook voor extra tijd en ruimte voor creativiteit en motivatie."

 

Het belangrijkste moment van de dag is?

"Voor ons beide is dit de start van de werkdag waarbij we elkaar en onze medewerkers een goeiemorgen wensen. Als je weet dat je als team hetzelfde doel voor ogen hebt, is het fijn om te starten aan de dag."

 

Wat is jullie grootste fout waarvan jullie blij zijn deze gemaakt te hebben?

"Onduidelijke afspraken. Enkele problemen die we hadden bij onze eerste projecten waren vaak te wijten aan onduidelijke afspraken met de bouwheer. Hieruit leer je snel dat goede afspraken, duidelijke offertes en overeenkomsten vaak de basis zijn voor een geslaagd project. Daarna zijn we beginnen inzetten op een uitgebreide offerte-opmaak voor elk mogelijk nieuw project. De aanpak resulteerde in het binnenhalen van veel projecten waardoor Linteau Architecten in een sneltempo heeft kunnen groeien. Duidelijkheid biedt zekerheid voor de klant, zeker in onze sector en in deze tijden."

 

Wat wensen jullie collega’s vandaag toe op de dag van de Archipreneur?

"Een collega of partner met een positieve ingesteldheid. Volgens ons zorgt dit voor een positieve invloed op elkaar, je medewerkers, bouwpartners, aannemers, ....Elk probleem kan resulteren in een verrassende oplossing."