Interview

Dag van de Archipreneur: 5 vragen aan architecten Thomas Roelandts en Steven Schreurs

19 november 2021

Vandaag is het de Dag van de Ondernemer. Al maken wij er graag de Dag van de Archipreneur van: dé gelegenheid om alle ondernemende architecten te bedanken voor hun lef, veerkracht en creativiteit. Voorts willen we iedereen met ondernemerskriebels inspireren om ervoor te gaan. Thomas Roelandts en Steven Schreurs (Marge architecten) vertellen alvast wat hun drive is als ‘archipreneur’.

Thomas Roelandts (links) en Steven Schreurs (rechts) van Marge architecten

Wat motiveert jullie om er elke dag voor te gaan?

“Een aantal belangrijke redenen. Enerzijds is er de zin vanuit het project zelf. We zetten er als kantoor hard op in om enkel projecten aan te nemen die ons goesting geven, klanten waarbij we een sterke empathische band hebben. Ook op vlak van ondernemerschap is er de zin om steeds te werken, te verbeteren en te innoveren naar onze langetermijnvisie toe. We vinden het heel fijn om constant te sleutelen aan het bedrijf zelf, los van de concrete projecten. En we zijn ook vooral een hechte groep. We zien onszelf wel als een bende vrienden die samen sterke dingen willen maken.”

 

Als je 1 tip mag geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke dan ?

“De tip zal zeker niet nieuw zijn, maar is zeker in onze sector heel belangrijk: je bent architect én ondernemer. Dat tweede lijkt soms minder evident dan het eerste. We zouden zeker de tip geven om je praktijk ook echt als een bedrijf te beschouwen. Er dient veel meer te gebeuren dan enkel sterke ontwerpen realiseren. Het moet werkbaar zijn en rendabel. Dat zijn belangrijke zaken om vanaf dag één met bezig te zijn.”

 

Het belangrijkste moment van de dag is?

Misschien twee momenten. Een eerste is de momenten dat er ook even kan worden 'gehelicopterd' boven het bedrijf, dat je even kan laten binnenkomen wat er leeft en aan de hand is, wat er op de grote schaal dient te gebeuren en hoe het bureau zich beweegt. Een tweede is de lunch: een warm moment om even heel open met iedereen te praten over van alles.

 

Wat is jullie grootste fout waarvan jullie blij zijn deze gemaakt te hebben?

Misschien wel een klassieker: te weinig nee gezegd in de beginjaren. Op zich waren we heel dankbaar voor het werk en heeft dit absoluut bijgedragen en waar we nu staan als bureau. Anderzijds zorgde dit voor een nogal stevige periode qua werkdruk. Naarmate we verder evolueren hebben we geleerd om tactisch ja en nee te zeggen.

 

Wat wensen jullie collega’s vandaag toe op de dag van de Archipreneur ?

“We wensen iedereen de kracht, moed en motivatie toe om samen, echt collectief, te blijven sleutelen aan onze positie, ons vakgebied. Het is vaak niet evident en sommige problemen zijn niet per se persoonlijk, maar eerder sectorgebonden. Het is niet simpel, maar ik geloof wel dat we collectief de kracht hebben om onze maatschappelijke positie te verbeteren.”

Nuttige links