Nieuws

Winnaars FEBE Elements Awards 2021 zijn bekend

26 november 2021

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, reikte op donderdag 25 november 2021 haar jaarlijkse FEBE Elements Awards uit. Voor deze 9de editie was het nieuwe auditorium W van de Campus Erasmus van de Vrije Universiteit Brussel de plaats waar de bouwsector verzamelde om de uitreiking bij te wonen.

Office 164 - OFFICE Kersten Geers David Van Severen © Bas Princen

Na een (gedwongen) onderbreking van een jaar werden de meest tot de verbeelding sprekende projecten opnieuw projecten bekroond in de volgende categorieën:

  • Precast in Buildings - Gebouwen gekenmerkt door het gebruik van prefab beton
  • Precast in Structures - Geprefabriceerde betonnen structuren en constructies ten dienste van de samenleving
  • Precast in Landscape - Prefab beton dat de (publieke) ruimte aankleedt en verfraait
  • Precast in Infrastructure - Ondergrondse realisaties in prefab beton
  • Outstanding Precast - Projecten die het inventieve aspect van prefab beton benadrukken

 

De jury beoordeelde 65 projecten, verspreid over de vijf categorieën. Ze nomineerde in elke categorie drie projecten waarvan er telkens één werd uitgeroepen tot winnaar van de Award.

 

Precast in Buildings

Winnaar: Warandeberg - Brussel

De nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis bevindt zich op de Warandeberg in Brussel en voorziet 4.500 werkplekken. Het gebouw zoekt op een zeer organische manier contact met de omgeving.  Het legt een hechte relatie met de stad en zijn omgeving.

 

Er is een uitnodigende overdekte galerij met winkels en binnentuinen in de patio’s, die overdag bezocht kunnen worden.  Ook de gevel draagt bij tot de algemene transparantie. Er is niet gekozen voor massieve sokkels met een gesloten karakter, maar voor een exoskelet dat openheid uitstraalt. Aan de buitenkant wordt het gebouw gedragen door driehonderd kolommen in wit, architectonisch beton, die elk uit verschillende delen bestaan. 

 

In het beton is een warme, groene korrel verwerkt, om levendigheid en diepte te creëren. Die dynamiek en kracht worden nog versterkt door de naar achter geplaatste elementen in de kolommen, de ‘setbacks’, die afgestemd zijn op de hoogte van de aangrenzende gebouwen.

 

De kolommen bepalen niet enkel het architecturale karakter van het gebouw maar maken tevens integraal deel uit van de dragende structuur van het gebouw.

 

Geen klassieke draagstructuur dus en daardoor zijn er veel minder kolommen binnenin het gebouw, wat de flexibiliteit ten goede komt.

 

  • Architect: AwZ be Baumschlager Eberle - Styfhals & Partners vvzrl – Jaspers Eyers Architects nv
  • Aannemer: EIFFAGE Benelux nv
  • Studiebureau: Macobo-Stabo bvba
  • Opdrachtgever: BNP Paribas Fortis nv
  • Prefab betonelementen: Loveld nv

Montagne du Parc © Jaspers-Eyers

Precast in Structures

Winnaar: Oosterweelverbinding – Antwerpen

Oosterweel gaat over zoveel meer dan het sluiten van de Ring: dit project laat de Antwerpenaar dromen van een veiligere, vlottere, groenere en gezondere toekomst.

 

Deze werken zijn niet alleen ongezien groot qua omvang maar verzetten ook bakens op technisch vlak. Hierin speelt prefab beton een belangrijke rol. Door het gebruik van dit materiaal konden belangrijke uitdagingen aangegaan en met succes afgerond worden. Voor de nieuwe ‘Park & Ride’-gebouwen werden bijvoorbeeld geprefabriceerde betonnen kolommen verkozen boven ter plaatse gestorte oplossingen. Het gebruik van geprefabriceerde betonnen liggers liet een vlotte uitvoering toe van het Ecoduct over de Ring, de reeds geopende kluifrotonde over de E34 en het knooppunt Antwerpen-West waaraan nog steeds volop gebouwd wordt.

 

De spoorwegoverbruggingen voor dat knooppunt vergden trouwens een knap staaltje van prefab betonoplossingen. Maar liefst 74 brugliggers met een lengte van 22 tot 35 meter  en een gewicht van 36 tot 78 ton werden geplaatst. Uitzonderlijk daarbij is dat de landhoofden van die bruggen gefundeerd werden op gewapende grond.

 

Een hele klus die enkel geklaard kon worden dankzij een goede samenwerking tussen de fabrikant van het prefab beton en onze partners binnen de THV Rinkoniën.

 

  • Architect: Zwarts & Jansma Architects BV
  • Aannemer: THV Rinkonien (CIT Blaton sa, Artes Roegiers nv, Mobilis bv, Stadsbader nv)
  • Studiebureau: Arcadis Belgium nv – Ney & Partners nv
  • Opdrachtgever: Lantis nv
  • Prefab betonelementen: Ergon nv

Oosterweel © Ergon

Precast in Landscape

Winnaar: Skate Park – Genk

Op het skatepark in Genk vind je multifunctionele zitbanken die daarnaast ook visueel aantrekkelijk zijn. Je kan er lekker op liggen, leunen, zitten of kruipen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent.

 

Beide modellen ‘Comfy’ en de ‘Chill’ hebben een bijzonder design en lenen zich uitstekend voor een veelheid aan toepassingen: op pleinen, in het groen, nabij sport- en speelterreinen voor jongeren, op festivals... noem maar op.

Ideaal voor het skatepark in Genk, waar een eenvoudige constructie is gebruikt. Maar de afzonderlijke elementen laten toe om veel patronen en configuraties te maken. Je kunt ze dus op verschillende plaatsen en manieren gebruiken.

 

Dit is straatmeubilair dat zich onderscheidt. Zoals ook steden als Genk zich steeds willen onderscheiden. Maar uiteraard dient het gekozen ontwerp ook praktisch te zijn.

 

Beton is een zeer duurzaam materiaal dat de tand des tijds prima doorstaat. De bolle vorm van de bank zorgt ervoor dat er nooit water op blijft staan.  Je zit droog en er is geen ander materiaal nodig voor een aangenaam zitcomfort. Bovendien zijn de banken compleet afgerond zodat de kans op beschadiging minimaal is. Je krijgt er letterlijk geen hoek af!

 

Een esthetisch, slijtvast en onderhoudsvriendelijk zitelement dat vandalismebestendig is. Dat is ruimte verbeteren met creatieve oplossingen. Wat wil je als stad nog meer?

 

  • Architect: Ebema nv
  • Aannemer: Stad Genk
  • Opdrachtgever: Stad Genk
  • Prefab betonelementen: Ebema nv

Skatepark Genk - © Ebema

Precast in Infrastructure

Winnaar: Sanering Slijperstraat fase 1 – Staden

Dat het klimaat verandert, beseft iedereen stilaan wel. We worden geconfronteerd met meer en intensere regenbuien maar ook met langere periodes van droogte. Door de grote mate van verharding kan het regenwater niet ter plekke in de bodem dringen en daalt het grondwaterpeil zorgwekkend.

 

Het water rechtstreeks door de het oppervlak laten infiltreren is dan ook de regel. Maar binnen het gabarit van de weg maken mobiliteitsvoorwaarden, zoals bredere fiets- en voetpaden of een minimale breedte voor openbaar vervoer, dat moeilijk.

 

In dit project is er gebruik gemaakt van een innovatieve wegopbouw waarbij de weg functioneert als een onbewerkte akker terwijl hij even duurzaam is als een klassieke wegopbouw, zelfs bij veel en zwaar verkeer!  Voor deze nieuwe wegopbouw werden speciale geprefabriceerde betonnen kolken ontwikkeld, die het water opvangen en filteren, alsook betonnen U-goten, die het water verdelen en ter plaatse laten infiltreren.

 

Aquafin, het studiebureau, experten, de bouwheer en de aannemer werkten nauw samen met de producent van de nieuwe geprefabriceerde betonelementen. Samen hebben ze de wegopbouw nog verder geoptimaliseerd voor een maximaal resultaat. Dit concept is absoluut een sterk wapen voor een klimaatrobuuste omgeving en is bovendien breed inzetbaar.

 

  • Architect: Sweco Belgium nv
  • Aannemer: Aannemingen Penninck nv
  • Studiebureau: Sweco Belgium nv
  • Opdrachtgever: Aquafin nv – Commune de Staden
  • Prefab betonelementen: Lithobeton nv
  • Andere partner: AB Roads bvba – CRR

Sanering Slijperstraat © Aquafin

Outstanding Precast

Winnaar: Kantoorgebouw - Kortrijk

Dit project is de renovatie van een bestaand kantoorgebouw in Kortrijk tot een duurzaam pilootproject van de Vlaamse Overheid. Het bestaande gebouw met een vloeroppervlak van 2.000 vierkante meter is gestript tot de initiële draagstructuur van ter plaatse gestorte betonnen kolommen en ribbenvloeren.

 

Hieromheen is een nieuwe buitenschil geplaatst van schrijnwerk en een onafhankelijke prefab betonstructuur van verticale kokers en horizontale luifels. Het geheel heeft een eigen fundering en gebruikt het bestaande gebouw enkel voor de horizontale stabiliteit.

 

Deze autonome prefab betonnen façade is zowel architecturaal element als technisch instrument.

De gevelkokers organiseren de distributie van leidingen vanaf het dak en dragen tegelijkertijd de dunne uitkragende balkons. Deze balkons zijn ter hoogte van de verdiepingsvloeren tussen de slanke kokerwanden opgelegd.

De luifels dienen als terras en als zonnewering. Ze hebben cirkelvormige perforaties, waardoor ze lichter worden, minder doorbuigen en zonlicht door kunnen laten. In sommige gaten zijn glasplaten ingelegd, zodat de luifels ook toegankelijk zijn.

 

De betonnen gevelkokers en luifels variëren per gevel in breedte en diepte. Op deze manier wordt de hoeveelheid glas, daglicht en ruimte voor technieken georganiseerd en afgestemd op de behoefte van de gebruikers en de oriëntatie van het gebouw.

 

  • Architect: OFFICE Kersten Geers David Van Severen bvba
  • Aannemer: Himpe nv
  • Studiebureau: UTIL cvba
  • Opdrachtgever: Vlaamse Overheid – Agentschap Facilitair Bedrijf
  • Prefab betonelementen: Urbastyle bv

Office 164 - OFFICE Kersten Geers David Van Severen © Bas Princen

Nuttige links