Nieuws

Dit zijn de winnaars van de eerste 'Brussels Architecture Prize'

14 december 2021

Tijdens de prijsuitreiking van de eerste editie van de Brussels Architecture Prize afgelopen maandag 13 december, werden de laureaten aan het publiek bekendgemaakt. Uit de 31 genomineerde projecten koos de internationale vier laureaten, een aanstormend talent voor de Young Promising Architect Award en een emblematisch Brussels bureau voor de Lifetime Achievement Award. Tijdens het evenement werd ook de publieksprijs uitgereikt. Ontdek de laureaten hieronder!

Winnaar publieksprijs: PORTA 1070 - OSK-AR-architecten - Foto: Luca Beel

Brussels Architecture Prize

 

De Brussels Architecture Prize is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat wordt uitgevoerd door Urban in samenwerking met A+ Architecture in Belgium. Doel is om de architectuurscene in de schijnwerper te plaatsen en aan de wereld te tonen dat Brussel een absolute topper aan het worden is wat hedendaagse architectuur betreft.

 

Lisa De Visscher,  artistiek directrice van A+: "Vandaag is Brussel een voorbeeld voor Europa op gebied van architecturale kwaliteit, stedenbouwkundige innovatie, renovatie en reconversie, hergebruik en circulair bouwen. Een prijs is de beste manier om die werken en hun makers te honoreren.”

 

Winnaars per categorie

 

Publieke Ruimte - MOLENWEST SQUARE

Ontwerp: 1010 architecture urbanism

“Het ontwerp van 1010 architecture urbanism bracht deze site tot leven en integreerde de verschillende activiteiten op een mooie manier. Het hergebruik van elementen van verschillende schaal en materialen heeft tot dit succes bijgedragen."

Klik hier voor meer info. 

 

Grote ingreep - BOUWMATERIALENDORP

Ontwerp: TETRA Architecten

“De elegante modulariteit van het project, het slimme logistieke systeem en de efficiënte waterrecuperatie – en energieoplossingen maken dit project tot een groot succes.”

Klik hier voor meer info.

 

Kleine interventie - STAM EUROPA

Ontwerp: Acte, 51N4E

“Het project schept de voorwaarden voor een nieuw tijdelijk gebruik in de grotendeels monofunctionele Europese Wijk. Het is het resultaat van een samenwerking tussen een diverse groep radicale deskundigen en toont het vermogen van architectuur om op een speelse en collectieve manier een andere toekomst voor de stad te verbeelden.”

Klik hier voor meer info.

 

Extra Muros - MELOPEE GENT

Ontwerp: XDGA - Xaveer De Geyter Architects

“Deze speelplaats ‘in de hoogte’ zorgt voor veel levendigheid. Een eenvoudige en rationele constructie voor kinderen.”

Klik hier voor meer info. 

 

Lifetime Achievement Award - LUCIEN EN SIMONE KROLL

“Het is het verhaal van een carrière”, zegt Simone Kroll, om dan verder te gaan met de woorden “hoewel carrière misschien een groot woord is”. Dit is meteen een perfecte samenvatting van de verwezenlijkingen en waarden van het atelier voor architectuur en stedenbouw Simone en Lucien Kroll: een aanzienlijke hoeveelheid opdrachten – meer dan 100 projecten tussen 1955 en 2008 –, een niet-aflatende inzet en een oprechte bescheidenheid. Maar Simone en Lucien Kroll werden steeds opnieuw aangetrokken tot complexe situaties, op te lossen conflicten en in te lossen vereisten en kozen nooit voor de gemakkelijkste weg. In touch met de hedendaagse realiteit en bezorgd over de wereld zoals die ervoor staat, zijn ze op 94-jarige leeftijd tegendraadser en anarchistischer dan ooit tevoren. De Lifetime Achievement Award van de Brussels Architecture Prize brengt deze pioniers op het vlak van participatie en ecologie voor het voetlicht en beloont het lange, moeilijke maar gelukkige parcours van dit buitengewone ontwerperskoppel.

Klik hier voor meer info.

 

Promising Young Architect - BC ARCHITECTS

Als BC Architects de titel Promising Young Architect krijgt van de Brussels Architecture Prize, ligt dat minder aan de vrij bescheiden omvang van hun gebouwde oeuvre – dat trouwens vaak ‘extra muros’, tot ver buiten België, tot stand kwam – als aan hun innovatieve, circulaire aanpak van het bouwproces. Of is het omwille van hun opmerkelijke praktijk? Ze zijn zowel ontwerper, community organizer, producent van circulaire, lokale bouwmaterialen, consultant én denktank.

Klik hier voor meer info.

 

Publieksprijs - PORTA 1070

Ontwerp: OSK-AR architecten

“Dit proefproject laat op een innovatieve manier de vele mogelijkheden zien van hergebruik, renovatie en integratie van het nieuwe met bestaande infrastructuren en gebouwen.” 

Klik hier voor meer info.